A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Rekordnövekedést mutatott az elmúlt hat hónapban a megújuló energia termelése az Európai Unióban – amivel többmilliárd, alapesetben orosz gázra költött eurót spórolt meg a 27 tagállam – állítja egy új tanulmány.

Rekordot döntött a szélerőművek és napelemparkok termelése az orosz-ukrán háború februári kitörése óta, amivel az EU összesen 11 milliárd eurós gázköltséget spórolt meg – derült ki az E3G és Ember kutatóintézetek kimutatásából. “A szél- és napenergia már most is jelentősen segíti az európaiakat, de a jövőbeni potenciál még ennél is nagyobb” – mondta Dr. Chris Rosslowe, az Ember független agytröszt vezető elemzője.

Az unióban termelt energia negyedét szél- és napenergiából nyerték a márciustól szeptemberig tartó időszakban – ez az eddigi legmagasabb arány a tanulmány szerint. Az unió azonban becsléseik szerint még így is 82 milliárd eurót költött földgázra ugyanebben az időszakban, amivel egyébként energiaigénye 20 százalékát tudta fedezni.

A felmérés szerint 19 uniós tagállamban dőlt meg a szél- és napenergia termelés, köztük Franciaországban (ahol az energiaszükséglet 14 százalékát), Olaszországban (ahol 20 százalékát), Lengyelországban (ahol 17 százalékát) és Spanyolországban (ahol 35 százalékát) tudták fedezni ily módon.

A megújulók energiák növekedése egyben azt is jelenti, hogy 8 milliárd köbméterrel kevesebb gázra volt szükség, mint korábban. Összehasonlításképp: az Egyesült Királyság nagyjából 77 milliárd köbméter gázt használt el 2021-ben, míg 2020-ban 73 milliárdnyit.

Megújuló energia nélkül még mélyebb lenne a válság

“A megújuló energiaforrásokból származó villamos energia felfutása segített megvédeni Európát egy még súlyosabb energiaválságtól az ukrajnai orosz inváziót követően” – mondta Rosslowe

Az egekbe szökő gázárak idén rekordokat döntögető inflációhoz vezettek, ami Európa-szerte megélhetési válságot okozott, és a világ más részein az éhínség szélére sodorta a lakosságot. Az Eurostat adatai szerint az euróövezetben az infláció szeptemberben meghaladta a 10%-ot (Magyarországon a 20 százalékot – a szerk.).

szélfarm – szélturbinapark kép: Matt Young AP

“A kormányoknak segítenie kéne a tiszta energiára való átállást”

Az E3G klímakutató tröszt szerint, mely a tanulmány elkészítésében is közreműködött, Európának muszáj csökkentenie költséges gázfüggőségét azáltal, hogy megduplázza az Európai Bizottság RePowerEU névre keresztelt, az EU-t a szénalapú energiahordozókról leválasztó kezdeményezésének büdzséjét és céljait.

“A rendkívül szűkös cseppfolyós gázpiac csak fenntartja az amúgy is magas gázárakat a következő években, épp ezért a kormányoknak segítenie kéne a tiszta energiára való átállást. Ehhez a Bizottság tervét, a RePowerEU-t kell a szabályozások középpontjába és az energiaválságra adott válasz fókuszába állítani” – mondta az E3G vezető partnere, Artur Patuleia-írta az EURONEWS.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás