Hirdetés

Greenpeace-aktivisták ma a Burberry luxus ruhacég Andrássy úti üzlete előtt tiltakoztak az ellen, hogy a cég gyermekruhái káros kemikáliákat tartalmaztak.

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka (Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP H&M, Li-Ning, Nike, Primark, Puma és Uniqlo) által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták veszélyes vegyi anyagokra. A felmérés eredményeit a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hozták nyilvánosságra. A Greenpeace ezen gyermekruha felmérésének eredménye alapján a luxuscég ruhái sem mentesek a veszélyes vegyi anyagoktól, tehát a Burberry márkanév sem jelent garanciát azoknak, akik vegyszermentes ruhákat, cipőket szeretnének vásárolni gyermekük számára. Greenpeace gyermekruha mérgek vizsgálati eredmények (1,4 MB pdf.)

A Greenpeace 2014. január 14-én bemutatott, 25 országra kiterjedő gyermekruha tesztjének eredményei szerint a Burberry gyermekruhák többek között veszélyes, vízlepergető hatású perfluorozott kemikáliákat (PFC-ket), és a környezetben hormonrendszer károsító anyaggá bomló nonilfenol-etoxilátokat (NPF-ket) tartalmaztak. A 9 vizsgált Burberry termékből 6-ban mutattunk ki NPE-ket, és mind a két PFC-re tesztelt ruhaneműben is találtunk kockázatos vegyi anyagot. A felmérés azt is bizonyítja, hogy még azok a cégek sem váltják ki a káros anyagokat a termelésük során, akik kimondottan magas áron értékesítik a termékeiket.

A korábbi felméréseknek, és a Greenpeace 2011-ben indított Detox kampányának köszönhetően már 18 világcég (például a Benetton, a Zara és a Valentino) kötelezte el magát a ruhagyártás méregtelenítése mellett. A Burberrynek, mint a világ egyik vezető luxus gyermekruha gyártó vállalatának is csatlakoznia kellene azon cégek táborához, akik káros anyagok nélkül is tudnak ruhákat gyártani, hiszen csak így biztosíthatja, hogy a gyártás helyén sem okoz szennyezést a termelésük.

 

További képek a mai akcióról >>>

Kapcsolódó anyagok:

Mérgező szörnyek gyermekeink ruháiban

Mérgező dzsekik

Divatcégek a mérlegen: divatdiktátorok, zöldrefestők és sereghajtók

Magyarországon a világ egyik vezető méregkeverője

A Benetton is méregtelenít

A Greenpeace meggyőzte a Levi’st

Megruházta a Greenpeace a Zarát

Veszélyes vegyi anyagok a divatban

Mérgekkel a rossz idő ellen?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás