Hirdetés
greenfo/MTI

Bejut a ghánai táplálékláncba az Európából érkező, illegálisan hasznosított elektronikai hulladékból származó néhány igen veszélyes vegyi anyag – mutatták ki környezetvédők a nyugat-afrikai ország fővárosa, Accra egyik nyomornegyedéből származó tyúktojások vizsgálatából.

Az elektronikai hulladékok hasznosítását nyomon követő Ipen és a Basel Action Network nevű környezetvédő csoportok Accra Agbogbloshie nevű nyomornegyedéből származó tyúktojásokat vizsgáltak, a nyomornegyed lakói bontják szét a Ghánába érkező európai elektronikus hulladékot fémhasznosításra. A negyedben mintegy 80 ezer ember él.

Az elemzésből kiderült, hogy egyetlen ilyen tojás elfogyasztásakor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott határértéknél 220-szor több klórozott dioxin kerül az emberi szervezetbe – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Más mérgező anyagokat – köztük poliklórozott bifenileket – is hasonlóan aggasztó koncentrációban mutattak ki. A dioxinok különösen veszélyesek még kis mennyiségben is, mivel zsírban oldódnak, és felhalmozódnak az élő szövetekben. Egyesek közülük karcinogének, mások az immunrendszert károsítják.

A környezetvédő csoportok jelentése ismételten ráirányítja a figyelmet az Európából Afrikába, Ghánába, Tanzániába és Nigériába érkező mérgező hulladékok szabályozásának problémáira.

Az európai e-hulladék “feldolgozása” Ghána Agbogbloshie

“Európának magának kell felszámolnia a mérgező e-hulladékot ahelyett, hogy a fejlődő országokba szállítaná, ahol ezek a veszélyes vegyi anyagok mérgezik a lakosságot, különösen a sebezhető rétegeket, valamint a környezetet a létező megsemmisítési módozatok és a helytelen kezelési módszerek eredményeként” – mondta Sam Adu-Kumi, a ghánai környezetvédelmi ügynökség illetékese.
Az afrikai országokat nem szabad többé az elektronikus hulladékok szemétlerakó helyeként használni, nincs meg a szükséges technológiai kapacitásunk a szerves mérgező anyagokkal teli hulladék kezelésére – tette hozzá.


A te kidobott e-kütyüd vajon hol végzi?

A te kidobott e-kütyüd vajon hol végzi?

Fontos, és felettébb érdekes kutatást végzett a Bázeli Akcióhálózat, hogy kiderítse: hol kötnek ki az EU-n belül szemétbe dobott, vagyis már nem használt elektronikai eszközök. Évi 352 477 tonna e-hulladék kerül ki illegálisan az Európai Unióból fejlődő országokba.

Magyarország volt az egyedüli, ahonnan a leadott és titokban megjelölt, már nem működő elektronikai cikkek közül egyik sem került ki az Európai Unión kívülre. A Bázeli Akcióhálózat (BAN) két évig tartó nemzetközi kutatását itthon a Greenpeace Magyarország munkatársai és aktivistái segítették. Ők 2017 augusztusában 17 db elektronikai cikket, képernyőket, asztali számítógépeket adtak le Budapest környéki és tatabányai gyűjtőpontokon. Az átvételi helyek között voltak elektronikus hulladék leadására kijelölt hivatalos gyűjtőpontok és kiskereskedelmi egység is.

A nálunk megjelölt eszközök mind az Unión belül maradtak, a nemzetközi helyzet azonban nem ilyen megnyugtató.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás