A rovat kizárólagos támogatója

Manapság egyre többet hallani azt a kifejezést a vállalkozásokkal kapcsolatban, hogy startup. Azt viszont valószínűleg csak kevesen tudják, hogy pontosan mitől is startup egy cég, de ami ennél is nagyobb bizonytalanságot szül, hogy érdemes-e egy ilyen vállalkozásba befektetni. Erre a kérdésre, sajnos, nincs egzakt válasz, hiszen csak idővel derül ki, hogy megérte-e egy nagy tervekkel rendelkező, friss cégbe tolni a pénzt egy biztos invesztíció helyett.

Mitől lesz startup egy cég?

A startup cégek közös jellemzője, hogy ugyan induló vállalkozásokról van szó, de óriási növekedési potenciál van bennük. Alapvetően két vonalon indulnak el: az egyik a már létező termékek és szolgáltatások újragondolása, a másik pedig egy teljesen új koncepció vagy termék piacra dobása.

Ezek az innovatív mikrovállalkozások azt tűzik ki célul, hogy a helyi piacok lefedése után világhódító útra induljanak, és nemzetközi szinten is sikeresek legyenek. Vagyis aki olyan szerencsés, hogy remek érzékkel fektet be egy ilyen cégbe, viszonylag kevés ráfordítással nagy haszonra tehet szert. Nem hallgathatjuk azonban el, hogy erre viszonylag kicsi az esély; nagy valószínűséggel kidobott pénz lesz a befektetés, az ilyen cégek többsége ugyanis soha nem lesz sikeres.

Jó példák természetesen szép számmal akadnak, mint amilyen az Uber, az Alibaba, az Airbnb vagy a hazai Prezi és a Netpincér. Azaz nem reménytelen az ügy, de a kudarcokra fel kell készülnöd!

Mitől függ egy startup sikere?

A mai világban talán nem meglepő, hogy egy szuper termék vagy szolgáltatás még nem garantálja önmagában a sikert. Sőt, az is lehet, hogy miközben egy ötlettel az egyik vállalkozás elbukik, egy másik hasznot tud hajtani belőle. A piaci folyamatok gyakran kiszámíthatatlanok, és akár egy kisebb hiba is meghatározó lehet egy cég életében.

Nagy kockázat, nagy potenciál

A startupokba való befektetés legnagyobb előnye, hogy magas a hozampotenciál. Ez annyit jelent, hogy akár néhány év alatt megtöbbszörözheted a tőkédet, de jó eséllyel el is veszítheted. Azaz a nagyobb nyereség nagyobb kockázattal is társul, de végül is ez a piac törvénye.

Szóval, mielőtt úgy döntesz, hogy egy startupba fekteted a megtakarításaidat, próbáld meg kideríteni, hogy a vállalkozás egy valós problémára kínál-e megoldást, hogy mitől más, mint a versenytársai, mekkora kereslet várható az adott termékre, stb. Ami persze még mindig nem garancia semmire, de közelebb visz a döntéshez.

Befektetés startupokba: előnyök és hátrányok

Ha egy startupba fektetsz, annak a legnagyobb előnye a magas hozam, ha bejön a tipped. A hátrányok között pedig a bizonytalanságot említhetjük, hiszen még a profik sem képesek megmondani, hogy sikeres lesz-e egy cég vagy sem. A lényeg, hogy a nyugdíjra szánt pénzednek keress inkább kevésbé kockázatos befektetést, ha pedig mégis belevágsz egy ilyen projektbe, akkor készülj fel arra, hogy veszíthetsz is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás