A rovat kizárólagos támogatója

Családi ház pár hónap alatt? Korszerű előregyártott technológiával jelentősen gyorsabban és tisztábban, tervezhető költségekkel juthatunk hozzá álmaink otthonához. Az előregyártott technológiával készülő „Leier Típusházak” nem csak inspirációul szolgálnak, de megoldást is jelentenek, sőt kiváló energetikai mutatókkal is rendelkeznek.

Az építkezés szó hallatán sokan halomban álló törmeléket, fúró, faragó embereket és rengeteg port látnak lelki szemeik előtt. Az építkezési hulladék nem csupán károsan hat a környezetre, de kezelésük jelentős költségekkel is jár. Egyre többen ismerik fel annak a korszerű technológiának az előnyeit, amellyel akár munkafolyamatokat kihagyva gyorsan, lényegesen kevesebb porral és keletkező hulladékkal, tervezhető költségekkel juthatunk hozzá álmaink otthonához.

Jól átgondolt tervezéssel és kivitelezéssel nem csak a használat, de a családi ház építése során is tehetünk bolygónkért. Az előregyártott technológiával készülő Leier Típusházak nem csak inspirációul szolgálnak, de megoldást is jelentenek, sőt kiváló energetikai mutatókkal is rendelkeznek.

A környezetbarát, gyors és olcsóbb házépítés rejtelmeibe Radnai Gábor, a LEIER előregyártott vasbeton-szerkezetek termékmenedzsere avatja be podcastunk hallgatóit. 
A beszélgetésben többször szó esik a köznyelvben csak „Kádár kockának” nevezett építményről, mely egy téglából egyen-terv alapján készült kockaház. A Leier kéregfalakat (LKF) gyakran a szintén Kádár korszakban épült panelházakhoz szokták hasonlítani, sokaknak ez ugrik be, de a technológia bemutatásával kiderülnek az ezek közti különbségek is.

 Mitől inspiráló, környezettudatos – mit ti tud a 14 féle Leier Típusház?

Segítséget nyújtanak a szerkezetkész családi ház költségeinek kalkulációjában, a szakemberhiány okozta nehézségeket áthidalva a fenntarthatóságot is szem előtt tartva.  A Leier jelenleg különböző szerkezet építőanyagainak felhasználásával tervezett – a faltól, a födémen, a kéményen át a tetőig és a külső térburkolatig – 14 különböző méretű szerkezetkész ház és a 3 garázs remek támpontot adhat a családi ház építését tervezőknek. A 14 tervből ráadásul 12 CSOK kompatibilis 1-2-3 gyerekre.

Radnai Gábor, a LEIER előregyártott vasbeton-szerkezetek termékmenedzsere. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Az épületek falai és födémei kivétel nélkül a Leier legmodernebb technológiáját jelentő előregyártott betonelemekből terveztettek, amelyek energetikai szempontból a legszigorúbb előírásoknak úgy felelnek meg, hogy falvastagságuk révén értékes négyzetméterek nyerhetők a belső térben. „Szerencsére mára gyakorlatilag senki nem von párhuzamot a régi panelépületek technológiája és a mai modern kéregfal és kéregfödém elemekből készülő házak között. Ami viszont bárki számára meggyőző, hogy az elemek a megrendelés szerint visszajelzett időben legyártva kerülnek a kivitelezés helyszínére. Így a munkálatok könnyen ütemezhetők és a ház méretétől függetlenül – 4-5 szakember akár 3-4 nap alatt csúszások nélkül kivitelezi a szerkezetkész épületet.

Megfelelő hőszigeteléssel a produktum a legszigorúbb energetikai szabványoknak is eleget tesz, és a keletkező minimális építési hulladék is könnyen kezelhető.

Tovább gondolva a por és a hulladékkezelés kérdését, lehetőség van arra is, hogy a Leier kéregfalakba már a gyártás során – a tervek szerint – belekerülhetnek az elektromos szerelvények is, ami azt jelenti, hogy az elektromos dobozok elhelyezése és a hozzájuk tartozó védőcsövezés helyszíni vésése kihagyható. A falszerkezetek simák, így vakolást sem igényelnek, ezzel máris újabb munkafázis spórolható.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a tervek elsősorban inspirációul szolgálnak, a Leier kivitelezést nem vállal, de vannak bevált kivitelező partnerei, akiket jószívvel tud ajánlani szükség esetén.

Tervek és anyagok egy helyről, kalkulálva

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tervben szereplő házak szerkezetkész megépítéséhez szükséges alapanyagok mind elérhetők a Leier kínálatában, így egy helyről könnyedén beszerezhetők. Ha az érdeklődő úgy dönt, hogy a megépítéshez szükséges összes Leier anyagot meg is vásárolja, a terveket is díjmentesen rendelkezésre bocsátják, így az saját építésszel könnyen a telekre és egyéni igényekre szabható. Mindezt pedig számokban, a 30 – 160 m2 közötti szerkezetkész épületekhez a tervek szerint szükséges szerkezeti anyagok nettó árai 3 és 10 millió forint között mozognak. Fontos hangsúlyozni, hogy a tervek csupán a szerkezetek kapcsán adnak iránymutatást és csak az anyagköltség tekintetében.

Klímafödémmel épül az Öko-lakóház 

A Szőlőliget Öko- lakópark egy a környezettudatosság szellemében megvalósuló beruházás Budapest mellet, a Naplás- tó természetvédelmi területének szomszédságában. Az épületek bővelkednek olyan új, innovatív, környezetbarát és fenntartható technológiákban, mint például a klímafödém, amellyel a hűtés és fűtés feladatát oldották meg a szakemberek. A 38 hektáros területen egy egész öko- komplexum beruházása zajlik, amelynek részeként nem csupán lakások, de óvoda, bölcsőde, egészségügyi intézmények, étterem, kávézó, üzletek is helyet kapnak, sőt üres telkeket is fenntartott azok számára, akik saját családi ház építését tervezik a területen. Részletek >>>

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás