A rovat kizárólagos támogatója

A mosogató dugulásának megelőzése különösen nyáron nehéz feladat. Ilyenkor, a vakáció alatt az ember nagyobb valószínűséggel áll neki befőzni. Az is többször fordulhat elő, hogy a hétvégi bográcsozás, grillezés vagy éppen a befőzés nyomai landolnak a mosogatómedencében. Szerencsére van pár apróbb fogás, amivel a nagyobb baj elkerülhető. 

Az első tipp: áztatás!

Nagyon fontos! Főleg azokban a házakban vagy konyhákban, ahol a csövek viszonylag kis keresztmetszetűek, semmi esetre sem szabad leengedni az ételmaradékot a lefolyón. A makacsabb szennyeződéseket érdemes alaposan leáztatni az edényről, majd a szennyezett víztől a WC-kagylón keresztül megszabadulni. 

Ha más nem segít, az is jó ötlet lehet, ha az előáztatáshoz külön edényt alkalmazunk. A lavór tartalmát akár a kerti locsoláshoz is felhasználhatjuk – feltéve, hogy ehhez nem használunk semmilyen vegyszert. Ez takarékosabb megoldás lehet.

A második tipp: ismerjük meg a különböző szennyeződéseket!

A különböző szennyeződések más és más hatásfokon tudják eltömíteni a csöveket. Az egyik legmakacsabb ellenséget a tésztafélék csoportja jelenti. Ezek az ételek hajlamosak vizet felszívni és megdagadni. A kezdetben apró darabok könnyen átpréselődnek a lefolyó szűrőjén, lent viszont megnőnek és dugulást okoznak. 

Hasonlóan problémás anyagok még a manapság divatos köretek, például a kuszkusz, a bulgur és a quinoa. Szintén kellemetlen dugulást okozhat az útifű maghéj, illetve a chia mag is. 

Érdekesség, hogy a híg kávézacc sokszor éppen segít a duguláson. Ha véletlenül a lefolyóba ürítünk egy kisebb mennyiségű, kávéfőzésből visszamaradt anyagot, könnyen lehet, hogy ahelyett, hogy rontanánk, éppenséggel javítunk az állapotokon. Persze ez semmi esetre sem rendszeresen alkalmazható módszer. Sok múlik azon, hogyan helyezkednek el a csövek, mennyire szélesek a vezetékek, és milyen típusúak a dugulások.

Mit mond a szakember?

Az egyik fix áras duguláselhárítással foglalkozó cég ajánlása szerint nem csak a megelőzés fontos. Az is nagyon lényeges, hogy időben reagáljunk a problémára. Ha dugulást észlelünk, jó, ha azonnal megpróbáljuk kezelni a helyzetet. A legjobb talán, ha valamilyen lefolyótisztító adalékkal próbálkozunk.

Sokat segíthet, ha a duguláskor mosószódát vagy szódabikarbónát (végső esetben néhány csomag sütőport) öntünk a lefolyóba, majd ecettel “kipezsegetjük” a szennyeződést. Ha ez nem segít, a meleg, sósavas víz még feloldhatja a dugulást. Ha azonban ezekkel a módszerekkel sem érünk célt, fontos szakember segítségét kérni. 

A legtöbb esetben a mosogató dugulását egyszerű megszüntetni. A szifon szétszerelésével általában hatékonyan lehet kezelni a problémát, ehhez azonban némi gyakorlat szükséges. A duguláselhárító cégek így tudják hatékonyan megszüntetni a problémát. Érdemes a zűrösebb esetekben rájuk bízni a gondok kezelését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás