A rovat kizárólagos támogatója

Ha ökotudatosan igyekszünk élni mindennapjainkat és nem akarjuk mikroszálakkal szennyezni a vizeinket, mosáskor felejtsük el a kímélőprogramot – ezt a meglepő eredményt hozta a Newcastle-i Egyetemen elvégzett vizsgálat. Nylon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruha mosásakor milliónyi műanyag mikroszál oldódik a vízbe. A textilipar több mint 42 millió tonna műszálas szövetet gyárt évente, ennek 80 százalékából ruházati termék készül.
A mosógépek különböző programjai eltérő mennyiségű, hőfokú vizet használnak, eltérő ritmusban és fordulatszámon mossák a szennyest. A kímélőprogramot a gyártók a finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják. Ezért döbbentek meg a kutatók, amikor azt találták, hogy ez a program 800 ezerrel több rostot szakít ki mosáskor – írta a Tudatos Vásárló.

A Newcastle-i Egyetem labortesztjeiben, majd a Procter & Gamble kutatóközpontjában valós mosógépeken azt vizsgálták, mennyi mikroszál mosódik ki a programok során fekete poliészter-pólókból. „Meglepett minket az eredmény. Azt várnánk, hogy a kímélő programmal védjük a ruhát, és ezzel a környezetet is” – kommentálta az eredményt Grant Burgess mikrobiológus professzor, a kutatás résztvevője.

A kímélőprogramok az alap színes mosóprogramokhoz képest lényegesen több vizet használnak, a mikroszál-szennyezés tehát lényegében a használt víz mennyiségétől függ, és nem a dob forgási sebességétől, sem attól, milyen gyakran változik a forgás iránya vagy hogy a program mennyi ideig tart szünetet – ahogy ezt korábban gondoltuk.

Ma már tudjuk, hogy a mikroműanyagok jelen vannak az általunk is fogyasztott tengeri halakban, más tengeri állatok szervezetében, a levegőben, és a székletünkben is. A jelenség nemcsak a tengeri herkentyűket érinti: a mikroműanyagok ott vannak a hazai folyókban is, nemrég pedig jóganadrágokból és zoknikból származó mikroműanyagot mutattak ki a Brit-szigetek körüli vizekben élő delfinek szervezetében is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás