Hirdetés
greenfo/MTI

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében. Az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d’Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

A szervezet szerint ez az újfajta szennyezés súlyosbítja a tengerek műanyagszennyezésének krónikus problémáját.  Laurent Lombard, a szervezet alapítója, aki a Facebookon közzétett videón örökítette meg a víz alatti szennyezést, egy új szennyezési forrásról beszélt: Európa országaiban fokozatosan enyhítenek a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozásokon, és az emberek elkezdték ismét felkeresni a strandokat, a vizek menti pihenőhelyeket. Antibes közelében búvárkodva Lombard a mindennapos műanyagszemét, így az üres vizes palackok között talált eldobható arcmaszkokat és gumikesztyűket. “Ezeket a maszkokat nemrég találtuk, de több milliárd lesz belőlük” – mondta.

Már az utcák is tele vannak eldobált maszkokkal

Az eldobált védőfelszerelések nem csak a tengerekben okoznak problémát: május 14-én, három nappal azután, hogy Franciaországban lazítottak a kijárási tilalmon, a párizsi utcák takarítói arra panaszkodtak a közösségi médiában, hogy sok eldobott maszkot találtak a járdákon. Egy dél-franciaországi parlamenti képviselő, Eric Pauget törvénytervezetet is előterjesztett arra, hogy növeljék az arcmaszkok eldobására kiszabható bírságot a jelenlegi 68 euróról 300 euróra.

Olaszországban is hasonló problémával néznek szembe. Rómában még szigorúbban fogják büntetni azokat, akik maszkokkal, kesztyűkkel, fertőtlenítőszerek palackjaival szennyezik a környezetet, 500 euró (175 ezer forint) büntetést szabhatnak ki rájuk – jelentette be tegn Virginia Raggi polgármester.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint ha az olaszok által az elmúlt hónapokban használt arcmaszkok csupán 11 százalékától nem szabályszerűen szabadulnak meg, akkor több mint tízmillió darab kerülhet a tengerekbe, folyókba, illetve a tengerparti strandokra, veszélyeztetve ezáltal a Földközi-tenger élővilágát.

koronavírus maszk hulladék Gary Stokes az Óceán Ázsia környezetvédelmi szervezet alapítója kép: Naomi Brannan

Globális probléma

A koronavírus miatt használt maszkok hulladékai lepték el az ázsiai tengerpartokat és ezáltal a Föld óceánjait is, amik műanyag tartalmuk miatt nehezen bomlanak le – tovább növelve ezzel az egyébként is egyre drasztikusabb műanyag szennyezettséget.

Kapcsolódó anyagok:

Finom tengeri illat – vagy egy slukk műanyag?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás