Hirdetés

Akár évi 90.000 forintos megtakarítást realizálhatunk átlagos fogyasztás mellett, legalábbis ezt ígéri az Energy Saver Pro csodakütyü. A 75% (!)-os villamosenergia-fogyasztás csökkenést ígérő berendezést egy átláthatatlan céghálózat kínálja egész Európában. A megrendelt berendezést gyorsan szállítják, viszont semmire sem jó. Sőt!

A Villanyszerelők Lapja szerkesztősége alapos vizsgálatok alá vetette az Energy Saver Pro nevű készüléket, amelyet – hirdetése szerint – csak a konnektorba kell dugni, és máris megspórolja nekünk a villanyszámla háromnegyedét.

A kis berendezés a honlapján elég zagyva és néhol érthetetlenen megfogalmazásban az alábbiakat kínálja:
– optimalizálja, és javítja az áram elosztását, és felhasználását,
– tisztítja a káros vételi zavarokat,
– megtisztítja a hálózatot a bomlasztó hatásoktól,
– a készülék nagyon hatékony a kapcsolással működő fogyasztóknál,
– a jelenlegi impulzus egység közel tízszerese érhető el a névleges fogyasztásnak.

A szakújság egy erre szakosodott méréstechnikai céggel, a C+D Automatika Kft.-vel együttműködve bevizsgálta az Energy Saver Pro-t. A vizsgálatoknál nem tapasztaltak mérhető energiafogyasztás csökkenést sem akkor, amikor egy elektromos fűtőtesttel, sem amikor egy nagy teljesítményű porszívóval (vagyis induktív jellegű fogyasztóval) végezték el a vizsgálatot.

Az viszont kiderült, hogy maga a csodakütyü is fogyaszt némi áramot, azaz a konnektorba dugva kis mértékben még növeli is a fogyasztásunkat.

 

 

 

A szakemberek ezután szétszerelték a készüléket, amelyben egy – jelzések nélküli – kondenzátort, LED lámpát és néhány más egyszerű elektronikai alkatrészt találtak. 

Az újság megpróbálta megtalálni a gyártót. Az egyetlen magyar vonatkozású vállalkozás, csak a kézbesítést intézi, a forgalmazó cég, a LifeSisters LLC viszont amerikai, amelynek honlapját egy bolgár határvárosban, Ruse-ban élő személy jegyezte be. A termék nem meglepő módon kínai, amely több elnevezéssel, jelentős kialakításbeli eltérések nélkül, hasonló ígértekkel szinte minden európai országban feltűnik.

Az ára is változó, Magyarországon 10 000 és 38 000 Ft között kínálják, Szlovákiában 38 Euro, de az eBay-en már 4 dollárért kapható.
A szakemberek szerint a készülék létét pusztán a vásárlók megkárosítása indokolja, ami semmit sem csinál, azon kívül, hogy pénzt húz ki a spórolni vágyó fogyasztó zsebéből.

A szakemberek szerint a legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel, és valós energiafogyasztás az alábbi módon érhető el:
Jó minőségű, energiatakarékos, hosszú élettartamú fényforrások használatával.

Ha bizonyos helyiségekben (pl. közlekedők, garázs) mozgásérzékelővel kiegészített világítást használunk.
A legnagyobb háztartási fogyasztók a hűtő- és fagyasztószekrények, a régi berendezés A, A+ vagy A++ jelzésű hűtőgépre való cserélése akár ezres nagyságrendben csökkentheti a villanyszámlát.

A szórakoztató elektronikai eszközöket– így pl. a hogy a set-top boxokat is! – érdemes a használaton kívül időszakokban az áramtalanítani.
A hatékony energia-megtakarítás eszköze tehát nem a különböző kétes berendezésekben, hanem a tudatos energiafelhasználás, a korszerű, energiatakarékos berendezések és megoldások használata.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás