A rovat kizárólagos támogatója

A Nagy-korallzátonytól mindössze 10 kilométerre akartak szénbányát létesíteni, az ausztrál kormány azonban megtagadta az erre vonatkozó kérelmet környezetvédelmi okokra hivatkozva.

Történelmi lépést tett az ausztrál kormány: a napokban megtagadta egy szénbánya építésére vonatkozó kérelmet, amely a Nagy-korallzátonytól mindössze 10 kilométerre létesült volna.

A szénbánya megnyitásának környezeti hatásai túl nagyok lettek volna a világörökségi helyszínre – nyilatkozta Tanya Plibersek környezetvédelmi miniszter. – Nagyon is valós volt annak a kockázata, hogy a szennyezés visszafordíthatatlan károkat okoz a Nagy-korallzátonyban írta a BBC.

A külszíni fejtésű bányát a Central Queensland Coal nevű vállalat létesítette volna Brisbane-től nagyjából 700 kilométerre északnyugatra, működését 20 évre tervezték. Plibersek már tavaly jelezte, hogy a beruházást a kormány megtagadhatja, majd a kérdésben a nyilvánosság véleményét is kikérték. Mindössze 10 nap alatt 9000 beadványt kaptak, amelyek többségében a projekt leállítását kérték. A bányatulajdonos, Clive Palmer egyelőre nem reagált a beruházást meghiúsító döntéssel kapcsolatban.

A bánya nélkül is veszélyben van a korallzátony

A Nagy-korallzátony az elmúlt hat évben négy tömeges fehéredési eseményt szenvedett el az óceán emelkedő hőmérséklete miatt, és a jövőbeni kilátások sem túl jók a szakhatóságok szerint. Nemrég még az is felmerült, hogy felkerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Queensland állam kormánya éppen ezért már múlt évben javasolta a projekt beszüntetését.

Ausztrália jelentősen csökkentené kibocsátását
Ausztrália egyébként a fosszilis tüzelőanyagok egyik legnagyobb szállítója. Az exportot is figyelembe véve a globális kibocsátás 3,6 százalékáért felelősek. Az új kormány éppen ezért célul tűzte ki, hogy 2030-ra 43 százalékkal csökkentik kibocsátásukat, szemben a korábbi 26 százalékos tervekkel.

Nyitóképen a korall fehéredés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek