A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/zhvg

Közel sem olyan környezetbarát a szója, mint gondoltuk. Az egyre népszerűbb szójafogyasztás is oka az erdőirtásoknak, ráadásul sokszor távolról importáljuk, így az eddig gondoltnál jóval nagyobb az ökológiai lábnyoma. Jó hír, hogy dán kutatók rájöttek, mivel helyettesíthető környezetbarátabb módon a növényi fehérjeforrás.

Már jó ideje kimutatták, hogy a húsfogyasztásnak jelentős az ökológiai lábnyoma, az elsődleges alternatív fehérjeforrás pedig a szója volt idáig. A gond csak az, hogy bár valóban kevésbé terheli a környezetet a húsiparnál a szójatermesztés, így is jelentős az ökológiai lábnyoma. Most azonban a koppenhágai egyetem táplálkozástudományi intézetének kutatói kidolgoztak egy új eljárást, amivel a fehérjeport tudnak készíteni lóbab felhasználásával, és ami a szójánál is jóval környezetbarátabb opciót jelent.

Szójából készül a szójatej, a tofu és a húsalternatívák különféle alapját is adja. Elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Amerikában termesztik, így már az export is nagy lábnyommal jár, míg a lóbab többféle éghajlaton megterem. Ráadásul sok erdőt kiirtottak Brazíliában és Paraguay-ban, hogy helyet csináljanak a szójaültetvényeknek, így a termesztése kárt tesz az élővilágban, a biodiverzitásban és az irtások miatt jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár. „Egy másik fontos szempont, hogy a szóját gyakran génmódosítják is, hogy tolerálja az egyik gyomirtószert. Sok ember egyre kritikusabb a szója környezetre tett hatása miatt” – mesélte Iben Lykke Petersen, a kutatás egyik résztvevője a Science Dailynek.

Szójabetakarítás – Brazília Mato Grosso állam

A zöld HVG szerint tudósok eredményei alapján ráadásul a lóbabból készült por jobb fehérjeforrásnak bizonyult a lencsénél, az amarántnál, a hajdinánál és a quinoánál is. A kutatók egy úgynevezett nedves frakcionáció eljárással nyerik ki a lóbabból a fehérjét, és kivonják belőle azokat az anyagokat, amelyek akadályozzák a fehérje emésztését, így jobban felszívódik a szervezetben, amikor fogyasztják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás