A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal friss adatai alapján úgy tűnhet, hogy lecsengőben van a napelem parkok létesítéséért az elmúlt években folytatott aranyláz: 2016-ban kötelező átvételi jogosultság (KÁT) megállapítására több mint 2000 kérelmet nyújtottak be, ezzel szemben 2017-ben csak a tizede érkezett a METÁR – a KÁT-ot 2017 januárjától felváltó megújuló támogatási rendszer – bármely formájának igénybevételére.

Ennek oka az, hogy csak a 2016 vége előtt benyújtott kérelmek esetében volt arra lehetőség, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal (MEKH) a tervezett nagy kapacitású naperőmű által termelt áram értékesítését biztosító kötelező átvételi jogosultságot adjon. A még 2016-ban benyújtott, naperőmű létesítésére és kötelező átvételre vonatkozó engedélykérelmek többsége jelentős terjedelmű és időtartamú hiánypótláson ment keresztül, és a MEKH csak az elmúlt hónapokban adta ki a kért engedélyek és jogosultságok legnagyobb részét; néhány eljárás pedig még mindig nem zárult le.

Ugyanakkor a MEKH által publikált adatokból az is kitűnik, hogy 2018 januárjában már újabb 86 METÁR kérelem futott be, ami jelzi, hogy a megújuló kiserőművekre irányuló bővítési kedv az új támogatási rendszerben is kitarthat. Mindez tovább fogja fokozni a hazai naperőmű ‘boom’-ot, melynek hatásaként 2018. év végére akár több száz megawattra is megnőhet a hazai napelemes beépített kapacitás.

A 2016-os év végi állapot alapján hazánk energiamixében a napelemes villamosenergia-termelés a hasonló természeti adottságokkal rendelkező országokhoz képest alacsonyabb szinten van, ez alapján a kapacitás megduplázódása esetén érhetnénk el a régiós átlagot.

„Bár az engedélyek megszerzése is jelentős szakértelmet és befektetést igényelt, az engedélyt és KÁT-jogosultságot kapott projektek számára a munka jelentős része és a támogatás készpénzre váltása csak most kezdődik. A kivitelezéshez az iparágban jártas fővállalkozót kell találni egy munkaerő- és géphiánnyal küzdő piacon.

A fotovoltaikus panelek gyártói és szállítói alig bírják kielégíteni a megnövekedett európai keresletet és gyakran csak azonnali fizetés mellett szállítanak, így a befektetőknek a finanszírozásról is gondoskodniuk kell. Mindeközben nagy a nyomás fejlesztőkön és befektetőkön egyaránt, mivel a még KÁT rendszerben támogatást nyert projekt egy éven túli csúszása a megítélt kötelező átvételi mennyiség 10%-os csökkenésével, két éven túl pedig a jogosultság teljes elvesztésével jár.

További nehézség, hogy az engedélyben jóváhagyott telephely módosítására sincsen már lehetőség, így az, aki az eredetileg elképzelt és az engedélyben szereplő helyszínen mégsem tudja a szükséges ingatlant a finanszírozóknak megfelelő módon biztosítani, fejlesztési tervei átgondolására kényszerülhet” – mondta el dr. Várszeghi Balázs, a Deloitte Legal ügyvédje. „Összességében elmondható, hogy valószínűleg csak azokat a naperőmű projekteket tudják majd megvalósítani és még a kötelező átvételi rendszerben értékesíteni, amelyek mögött felkészült szakemberek és tanácsadók állnak, valamint lehetőleg egy erős szakmai partner is.

Míg az engedélyezett nagy kapacitású naperőművek egy részénél a projekt már a megvalósítás szakaszába lépett, egy jelentős részüknél még mindig hiányzik a megfelelő befektető és szakmai háttér. Mindezek alapján, az elkövetkező hónapokban továbbra is az engedéllyel és jogosultsággal rendelkező projektek intenzív adásvételére lehet számítani” – tette hozzá Mező Csaba, a Deloitte energiaszektorának vezetője.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek