A rovat kizárólagos támogatója

Elektromos autóknál gyakran felmerül a napelemes tető, de a gyakorlati megvalósítás még ritka. Főleg, hogy a járművét általában mindenki árnyékban szereti parkolni, ahol viszont nem tölt a napelem megfelelően. Egy francia autóipari startup, a Gazelle Tech szerint a napelemes ponyva lehet a jövő megoldása.

Sorozatgyártásban talán csak a Toyota kínál a Prius 4. generációjának PHEV verziójához olyan napelemes tetőt, jelentős felárért, amely akár napi 4-5 km extra hatótávot is biztosít az autó számára. Időnként felmerülnek biztató kísérleti projektek, mint például a német Fraunhofer napelemeket tartalmazó színezett üvegtető megoldása, vagy a Sono Sion és a Lightyear koncepcióautók napelemei.

Az egyik legelterjedtebb érv a napelemek ellen, hogy ha árnyékba vagy garázsba parkolunk, akkor nincs termelés, ha pedig a napon, akkor annyira felforrósodik az utastér, hogy a megtermelt energia jelentős része a szellőztetésre/klímára fog elmenni. Erre a problémára egy francia autóipari startup, a Gazelle Tech napelemes ponyvája jelenthet megoldást – írta a Villanyautósok.hu

A cég elsősorban könnyű karosszériaelemek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A videóban látható napelemes védőponyva prototípust motorok húzzák rá és távolítják el az elektromos kisautóra. A ponyva Armor ASCA organikus napelem film megoldását tartalmazza, amely szerves félvezető polimereken alapul. Gyakorlatilag egy vékony festékréteget visznek fel a fóliára. A gyártó szerint a hajlékony napelem legalább 50 000 összehajtást elvisel károsodás nélkül. A napelemes fólia tömege körülbelül 1/30-a hagyományos napelem tömegének. Összehajtva nagyon kis helyet igényel, így könnyen tárolható a járműben és pillanatok alatt elhelyezhető az autó tetején, eltakarja annak tetőablakát és egyéb üvegfelületeit, így csökkenti az utastér felmelegedését.

Ha a videóban látható automata megoldás túlságosan bonyolult vagy drága is lenne, egy egyszerűen kézzel felhelyezhető ponyva hasznos megoldás lehet a jövőben. Egy 8 órás munkaidő alatti parkolás során a napelem akár visszatöltheti a munkahelyről haza vezető út megtételéhez szükséges energiát az akkumulátorba, így szinte nulla költséggel közlekedtünk oda-vissza.

Címlapkép forrása: Gazelle Tech

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás