A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Mostanra mindenki megtanulta, hogy napolajjal kell megvédeni magunkat a bőrrákot okozó káros napsugaraktól, de még a tudósok sem voltak teljesen képben azzal kapcsolatban, hogy miként hatnak ezek az anyagok az emberekre. Bekerül a vérbe a napolajok hatóanyagaVolt egy olyan sanda gyanú, hogy a bőrünkbe alaposan bedörzsölt anyagok a felületről beszivároghatnak a véráramba, és most bebizonyosodott, hogy volt ennek némi alapja. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) egy kisebb klinikai tesztet végzett el a négy legelterjedtebb fényszűrő molekulával, és a JAMA nevű tudományos lapban a napokban publikálták a kutatómunka eredményét- melyet az index mutatott be.

Ez egészen más volt, mint amit a napolajgyártók állítanak

Az UV-fénytől védő molekulák igenis beszivárognak a testünkbe, és ez a folyamat néhány óra alatt lezajlik. A vizsgált hatóanyagok, az avobenzon, oxibenzon, oktokrilén, és a mexoril SX napokkal azután is kimutathatók voltak a vérben, hogy befejezték a naptej használatát. A kísérlet összes résztvevőjénél ugyanaz volt a vizsgálat eredménye, mint a 12 férfinál és 12 nőnél – mint írtuk, ez egy kisebb klinikai teszt volt.  Azt viszont még nem tudják, hogy odabent miként hatnak ránk ezek az anyagok. Pánikolni majd akkor kell, ha esetleg kiderül, hogy károsan hatnak a hormonjainkra, a szaporodószerveinkre, vagy rákot okoznak. De addig is igen nagy esély van rá, hogy a napolajok gyártói reagálni fognak a friss felfedezésre, és megváltozhat a termékek összetétele.

Európában többféle hatóanyag van forgalomban, mint az USA-ban.

Szakértők szerint az említett kémiai védőszerek közül az avobenzon a legbiztonságosabb, és arra kell még odafigyelni, hogy spray helyett válasszunk inkább krémet, hogy elkerüljük a fényvédő anyagok belélegzését. Főleg akkor, ha titán-dioxid hatóanyagú fizikai fényvédőt használunk. A cink-oxidot is a biztonságosabb védőszerek közt tartják számon.

Persze az a legfontosabb, hogy tudjuk, a fényvédő krém sem csodaszer a bőrrák ellen, és bekent testtel sem szabad órákon át a tűző napon maradni. Izraeli kutatók szerint eleve az a legjobb, ha csak kétnaponta napozunk, mert kell időt adni a bőrnek a regenerációra.  Az is kiderült már, hogy a nyár előtti szoláriumozás sem oldja meg a problémát, nem lehet előre felkészülni a tűző napsütésre. A legnagyobb kánikulában érdemes inkább árnyékban maradni, vagy ha muszáj kimenni, akkor sűrűn szőtt fehér pamut ruházattal és kalappal távol tartani a testünktől a napsugarakat.
Totál tévhit az előbarnulás
Sokan szoláriumba járnak nyaralás előtt, hogy előre védekezzenek a leégés ellen, pedig valójában maguknak ártanak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek