A rovat kizárólagos támogatója

Jövőre a Mátrai Erőműben telepítik Magyarország eddigi legnagyobb napelemtelepét, amely 3-szor 20 megawattnyi teljesítménnyel bír majd – értesült a Népszava.

Jövőre a Mátrai Erőműben húznák fel Magyarország legnagyobb napelemtelepét, a háromszor húsz MW-ból jövőre kettő – Bükkábrányban, illetve Visontán – biztos megvalósul. Így Magyarország messze legnagyobb napelemfarmja jöhet létre – írta a Népszava. A német RWE irányítása alatt álló Mátrai Erőmű folyamatban lévő eladásra hivatkozva nem kommentálta a lap értesülését. Az erőmű iránt a cikk szerint épp az állami MVM érdeklődik.Az első, több mint hatmilliárd forintból felépített 16 MW-ot – ami jelenleg szintén a legnagyobb – 2015 végén adták át. A napelemfarm felépítése után a cég arra panaszkodott, hogy 2016-tól már nem írhatóak le az ilyen beruházások az adóalapból. Ugyanakkor az RWE a jelek szerint mégis vonzónak találta a napelemmel megtermelt áram kötelező, kilowattóránként (kWh) mintegy 32 forintos átvételi árát, és a befektetés megtérülését támogatják a zuhanó napelemárak is.  Jelenleg körülbelül 200 MW-nyi napelem üzemel az országban, a tavaly év végi engedélykérelmi roham nyomán a kisebb napelemes erőművek számában is hamarosan robbanásszerű emelkedés várható -jegyzi meg a lap.

Paks 2: mi lenne, ha mégis inkább napenergiába fektetne Magyarország?

Miközben a korábbinál jóval több változót kell figyelembe venni az energiarendszerek fejlesztésére vonatkozó döntések során, Magyarország története legnagyobb értékű beruházásába készül belevágni. A Paksi Atomerőmű bővítése – a kormányzati kommunikáció szerint kapacitásfenntartó beruházása – az erőmű létesítési és üzemeltetési költségeire, valamint tervezett élettartamára tekintettel a következő több mint fél évszázadra bebetonozza a magyar villamos energia rendszer jövőjét. A beruházás számos ellenzőjének nem Csernobil vagy Fukusima jár az eszében, egyszerűen azért aggódnak, nehogy átadása pillanatában máris túlságosan drága és versenyképtelen legyen az üzembe állását követően még 60 évig üzemelő új Paksi Atomerőmű. Mindezt figyelembe véve, az előrejelzésekre is tekintettel megvizsgáltuk, mely tényezők kínálhatnak alternatív megoldásokat 2025/2026-ban, a Paksi Atomerőmű új blokkjainak tervezett üzembe állása idején a magyar áramigény kielégítésére.

A Paks 2 gigaberuházás kapcsán a napokban a portfolio írt elemzést arról, mi lenne, ha Magyarország inkább napelembe fektetne.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek