A rovat kizárólagos támogatója

Több ezren csatlakoztak tegnap ahhoz a klímatüntetéshez Németországban, amelyet Hochneukirchben, az ország egyik legnagyobb lignitbányájánál hirdettek meg. Vajon mit szól ehhez Kövér László?

A rendőrség több száz embert vezényelt a helyszínre, hogy a tiltakozók ne tudják blokád alá vonni a hatalmas kiterjedésű külszíni bányát, és a mellette lévő erőműveket. Ennek ellenére több száz tüntetőnek rövid időre sikerült elfoglalnia a bányát az erőművekkel összekötő vasúti síneket, egy másik csoport pedig a rendőrsorfalon tört át sikeresen, és a bánya területére is bejutott. A tiltakozás ennek ellenére nagyrészt békés volt. A Bund nevű környezetvédő szervezet számításai szerint a résztvevők mintegy nyolcezren lehettek.

A hochneukirchi lignitbánya az elmúlt években azért került a környezetvédő tiltakozások gyújtópontjába, mert a bányát üzemeltető RWE energiavállalat a bánya bővítése érdekében ki akart vágni egy közeli erdőt.

Képgaléria a demonstrációról >>>

Miután a legutóbbi felmérések szerint a németeket nagyon foglalkoztatja a klímaváltozás, és a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Zöldpárt jelentősen megerősödött, Angela Merkel kancellár igyekszik kiemelten foglalkozni a kérdéssel, és támogatásáról biztosította azt a kezdeményezést, hogy Németország 2050-re váljon “klímasemlegessé”, és ne növelje a légkörben található, üvegházhatást okozó gázok mennyiségét.

Szakértők szerint a világ országainak az évszázad közepéig fel kell hagyniuk a fosszilis energiaforrások felhasználásával, ha el akarják érni azt, hogy a világ átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időkhöz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal emelkedjen – írta a HVG.

Emlékezetes: Kövér László házelnök még a múlt hónapban azon véleményének adott hangot, miszerint az csak agymosás eredménye lehet, ha valaki a klímaváltozást fontosabb ügynek gondolja a migrációnál.

Eközben a legendás Pink Floyd frontembere, David Gilmour még a gitárjait is elárvereztette a minap, hogy több millió dollárral járulhasson hozzá a klímaváltozás elleni harchoz.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek