A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz telepítik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t – jelentette be a kormány döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hortobágyon.

A tárcavezető szerint e lépés következtében 6-8 ezer hektár föld hasznosítása kerülhet a környező családi vállalkozásokhoz, elsősorban legeltetésre, illetve takarmánytermesztésre. 2010 óta 5830 hektár föld hasznosítására kötöttek már szerződést, jelenleg 1850 hektár pályázati kiírás alatt van, további 6820 hektár pedig az állami földalaptól kerül át a HNP-hez, amire ugyancsak pályázhatnak majd a helyi gazdálkodók – ismertette a miniszter.

Fazekas Sándor a nemzeti parkokat népszerűsítő sorozat utolsó állomásán tegnap az idén alapításának 40. évfordulóját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Parkban elmondta: a legrégebbi, leghíresebb és legnagyobb területű hazai nemzeti park születésnapjára ajándékként hozta a hírt a génmegőrző kezelési jogának átruházásáról, ami tovább javítja az összhangot a gazdálkodás és a természetvédelem között. Fazekas Sándor a génmegőrző zökkenőmentes átvételét jelölte meg a mostani legfontosabb feladatnak, s utalt a környező települési önkormányzatok és a nemzeti park együttműködésének jelentőségére is. Ezzel összefüggésben Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója megjegyezte: a nemzeti park területén jelenleg több mint 600 szerződésük van gazdálkodókkal.

Az utóbbi évek beruházásairól szólva hozzátette: 30 pályázatuk van folyamatban, többnyire lezárás előtt, ami összesen 6,7 milliárd forint fejlesztést tesz lehetővé a természetvédelmet három megyében – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – végző, 130 dolgozót foglalkoztató Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Szilágyi Gábor emlékezetett rá, hogy a HNP – hazánk első nemzeti parkjaként – 1973. január elsején kezdte meg hivatalosan a működését. A több mint 80 ezer hektárnyi területével hazánk legnagyobb kiterjedésű védett térsége. A HNP 1999 óta a Világörökség része, 2011-ben pedig a területén jelölték ki hazánk második, Európa harmadik csillagos égbolt parkját.
A HNP 40 éves évfordulóját áprilisban a Föld Napja programsorozat keretében tartják, majd júniusban a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényével folytatják. Októberben Debrecenben az európai védett területeket kezelő szervezeteket tömörítő Europarc éves konferenciáját és közgyűlését rendezik meg.

Az elmúlt két év  Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.- vel kapcsolatos "kabátlopásos" híreit alább, a kapcsolódó anyagainkban  olvashatják.
 

Kapcsolódó anyagok:

A Hortobágyon sem történt bűncselekmény

Hortobágy kiáll vezetőiért, aggódik jövőjéért

Csendes demonstráció a Kilenclyukú-hídnál

Hortobágyi hadjárat

Amatőrök a zöldhatóságokban

Hortobágyi huzavona

Menesztették a hortobágyi génmegőrző és a halgazdaság vezetőit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás