A rovat kizárólagos támogatója

A kormányt nem maffiacsaládok állítják össze. Úgy tűnik,
a vidéken élők elégedettebbek ezzel a pályázati rendszerrel, mint önök. Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Városi legenda, a menesztésem.
A Népszabadság megsorozta kérdéseivel Fazekas Sándor agrárminisztert. Köszönöm szépen! Van még kérdés? A stílus maga az ember.

Sajtópletykának tartja a közelgő leváltásáról szóló híreket, bírja a miniszterelnök bizalmát, és ha rajta múlna, nem lenne nagybirtok Magyarországon – nyilatkozta a Népszabadságnak Fazekas Sándor agrárminiszter, aki szerint a magyar vidék elégedett azokkal a földpályázatokkal, amelyek Mészáros Lőrincből nagybirtokost faragtak.
Részlet az interjúból: 

Kiss Szilárdnak is jó ajánlója volt a minisztériumban?

– Kiss Szilárd egy szakdiplomata volt.

Egy többszörösen megbukott szakdiplomata, akinek nemzetbiztonsági ügyei voltak már akkor is, amikor idekerült.

– Nincs erről tudomásom. De önnek honnan van?

A sajtóból.

– Köszönöm szépen! Van még kérdés?

Van. Nem kaptak a szolgálatoktól semmilyen jelzést, hogy vele problémák lehetnek?

-Nem.

És kellett a munkához, amelyet ellátott, C-típusú átvilágítás?

– Igen, kellett. És meg is történt.

„Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak”

A miniszterelnök a 2010-es kormányalakításkor azt mondta: igaz ugyan, hogy nem lesz önálló zöldtárca a kormányban, de a környezet- és természetvédelem kormányzati súlya nem fog csökkenni. Hogyan látja öt évvel később: igazat mondott Orbán Viktor?

– Több fejlesztési forrás jut most a területre, mint 2010-ben.

Fazekas Sándor agrárminiszterEz a most benyújtott költségvetési törvényjavaslatban nem feltétlenül így látszik, de a környezetvédelem nem is csak pénzkérdés. Vita nélkül fogadta el a kormánytöbbség a Városliget- és a Normafa-törvényt, amelyek ezeket a területeket kivonják a környezet- és természetvédelmi szabályozás hatálya alól. Ki az az ember a kormányban, aki ilyenkor föláll, és azt mondja, hogy ilyet civilizált országban nem csinálunk? Ki szólal föl például, amikor a nemzeti parkok elveszítik az 1200 hektáron fölüli területekre jutó földalapú támogatást?

– Minden nagybirtok elveszíti.

Ezek szerint a nemzeti parkok is nagybirtokok?

– Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

Kapnak valamilyen kompenzációt a nemzeti parkok az elveszített támogatásokért?

– Több pénzt kapnak a jövő évi költségvetésben, mint idén.

700 millió forinttal, miközben a veszteségük milliárdos nagyságrendű.

– Meg fogják kapni azt a támogatást, ami a feladataik ellátásához szükséges.

Tehát nem fogja őket veszteség érni? Mi úgy tudjuk, hogy a nemzeti parki igazgatók arra számítanak, összességében jóval kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, mint idén.

– A kormány biztosítja számukra az indokolt forrásokat.

A beszélgetés elején azt mondta, hogy birtokpolitikai fordulatra ne számítsunk. Van olyan újdonság a tarsolyában, ami miatt azoknak is érdemes elolvasni ezt az interjút, akik szerint minden rendben van a tárcájánál?

– A kormány és a minisztérium továbbra is elkötelezett az ország GMO-mentes státuszának megőrzése mellett. Az EU a közelmúltban elfogadott egy új GMO-szabályozást, amely a nemzeti kormányoknak nagyobb mozgásteret ad a tiltásban. Napokon belül benyújtunk erről egy törvényjavaslatot, az a célunk, hogy Magyarország legyen az első tagállam, amelyik az uniós jogszabályt átülteti a belső jogba.

A szék nem mozog

Ha Orbán Viktor ősszel, a Fidesz-kongresszus előtt/után átrendezi a kormányzati tablót, ön rajta marad ? Folyamatosan mozog a szék ön alatt, az általában Habony Árpád nevéhez kötött Napi Gazdaság szerint is. A Kun-Mediátor-ügy is kínos…

– A szék nem mozog. Városi legenda, hogy a kormányülésen elhangzott volna a menesztésem.

A TELJES BESZÉLGETÉS >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás