A rovat kizárólagos támogatója

A neonikotinoid növényvédő szerek a beporzó rovarokra, köztük a méhekre komoly veszélyt jelentenek. Az EU tagországok nagy része a neonikotinoidok használatát már korábban betiltotta, bár a tilalom csak a méhek számára különösen vonzó növényekre vonatkozott.

Három ilyen vegyszer engedélyezését 2013-tól, kétéves türelmi időre meghosszabbították. Ennek lejárta után, ez év november elején az illetékes hatóság (EFSA) ismételten kedvezőtlen véleményt adott a még forgalmazásra engedélyezett neonikotinoid növényvédő szerek alkalmazhatóságáról, mivel azok a vadon élő, beporzó rovarokra erősen mérgezőek – írta a euractiv.com.

Sőt bizonyos vadméhek állományának drasztikus csökkenése közvetlenül kapcsolatba hozható ezeknek a szereknek az alkalmazásával (a clothianidin és az imidacloprid még az őszi gabonák kezelésében is komoly veszélyt jelent a beporzókra). Nevezetesen, egy többéves kísérlet kimutatta, hogy a neonikotinoidokkal kezelt olajosmagvak vetéseiben a vadméhek pusztulása az egyéb forrásokkal táplálkozó állományokhoz viszonyítva jóval nagyobb arányú volt. Ennek alapján, a közeli jövőben a neonikotinoidok teljes betiltása várható.
 

Nagy baj lesz a szétmérgezett mezőgazdasággal

Nagy baj lesz a szétmérgezett mezőgazdasággal

Az élelmiszertermelő rendszerünk romokban hever, mely a biodiverzitás jelentős csökkenéséből is látszik. A problémára a választ nem az egyre inkább domináns cégek által kínált vegyszeres megoldások adják. A legtöbb farmer a világon 6 piacot uraló céghez fordul, hogy beszerezze a gazdálkodásához szükséges mezőgazdasági vegyszereket és magokat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás