A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja megvált az olajkutatással és olajtermeléssel foglalkozó cégek részvényeitől. Azért még maradtak Schell érdekeltségei.

A nyugdíjalap vagyona a múlt év végén 1300 milliárd dollár volt, tavalyi befektetései 124 milliárd dollár hasznot termeltek, húsz év alatt ez volt a második legjobb adat. Az alap azt közölte, hogy tavaly eladta az olajtermeléssel és kutatással foglalkozó cégekben lévő, megmaradt mintegy 9 milliárd dollárnyi részvényhányadát. Ezzel a lépéssel a norvég alap lezárta azt a már évek óta zajló folyamatot, aminek a keretében fokozatosan kiszállt abból az ágazatból, ami több mint fél évszázadon át alapvetően meghatározta a norvég gazdaságot.

A nyugdíjalap ugyanakkor nem fordított teljesen hátat az olajágazatnak, megtartott részesedéseket az olyan integrált olajvállalatokban, mint például a Royal Dutch Shell.  A nyugdíjalap vagyonán belül a részvények aránya 72,8 százalékra nőtt a múlt év végére az egy évvel korábbi 70,8 százalékról, a kötvényeké 26,5 százalékról 24,7 százalékra csökkent, az ingatlanoké pedig 2,7 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött.

A norvég nyugdíjalapnak a világ 74 országának csaknem 9200 cégében vannak befektetései, a világ összes részvényének mintegy 1,5 százaléka van a tulajdonában. Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Nyitókép: A Nature and Youth tagjai demonstrálnak az olajplatformok ellen a norvégiai Lofoten-szigetcsoporton kívüli vizeken. Fotó Nick Cobbing /Greenpeace

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek