Hirdetés
greenfo/MTI

Kína gazdaságának bővülésével a környezeti balesetek száma is emelkedik, ami negatívan hat vissza a kelet-ázsiai ország növekedésére. Kína évente GDP-jének mintegy 4 százalékát költi környezeti és ökológiai károk kezelésére.

A tavalyi év során összesen 542, a környezetre kiható balesetet kezeltek Kínában, vagyis minden egyes napra másfél ilyen ügy jutott – derül ki a pekingi környezetvédelmi minisztérium statisztikáiból. A regisztrált esetek mintegy 60 százalékban közlekedési balesetek és biztonsági előírások áthágásának következményeként történtek – részletezte a China Daily napilapnak Ling Csiang, a minisztérium környezetszennyezést megelőző és szabályzó osztályának igazgatóhelyettese.

Csökkenőben van viszont az illegális szennyvízelvezetés és más szennyezéses esetek száma, köszönhetően a hatósági ellenőrzések és előírások szigorításának – tette hozzá Ling. Ez azonban csupán az első apró lépés, a vizek szennyezettsége ugyanis továbbra is súlyos méreteket ölt. A vízkészletek minisztériuma által figyelt fő folyók és tavak vizének mindössze 46 százaléka bizonyul jó minőségűnek.

Hivatalos adatok szerint ma több mint 200 millió vidéki lakos, a teljes kínai lakosság 15 százaléka nem jut biztonságos ivóvízhez. A környezeti balesetek száma mellett hatásuk összköltsége is emelkedik: az emberi áldozatok és egészségügyi károk mellett a környezeti balesetek egyre nagyobb gazdasági terhet rónak a költségvetésre, s ezzel is hátráltatva az ország fejlődését.

A minisztérium alá tartozó környezettervezési akadémia a héten megjelent tanulmánya szerint Kína évente GDP-jének mintegy 4 százalékát költi környezeti és ökológiai károk kezelésére. Az összeg 2009-ben 222 milliárd dollárt tett ki, ami 9,2 százalékos emelkedés az előző évhez képest – áll a jelentésben.
 

Kapcsolódó anyagok:

Éhség és szárazság várhat Kínára

Beruházással küzd a vízhiány ellen Kína

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás