Hirdetés

A madárkedvelők számára a nyár kezdetét jelenti a sarlósfecskék sivítása, és örülnek, ha látják, újra a háztetők fölött szelik a levegőt jellegzetes, sarló alakú szárnyáról és gyors röptéről könnyen felismerhető madarak.

A sarlósfecskék leggyakrabban az épületek tetőszerkezetének belső zugaiban költenek, rejtett fészkeik pontos helyére vijjogó körözésükből lehet következtetni. Ha az eresz alatti résben látjuk őket eltűnni, megtaláltuk a fészket. A magasabb emeleti lakásokban akár zavaró is lehet az állandó hangoskodásuk, mégis örülhetünk, ha közelünkben élnek, hiszen elképesztő mennyiségű szúnyogot és repülő rovart fogyasztanak el. A fészkelés miatt sem kell aggódni, hiszen a sarlósfecskék, a legtöbb madárhoz hasonlóan a fiókák ürülékét eltávolítják a fészek közeléből. A fészekanyag sem halmozódik fel, mert a levegőben elkapkodott néhány tollpihéből és állati szőrből készül, néha régi verébfészkeket használva alapul. Sokan nem is tudják, milyen madár adja ki az alábbi felvételen is hallható furcsa hangot.
 

A sarlósfecskék egész életüket a levegőben töltik,  soha nem szállnak le a földre, nem üldögélnek ágakon, vezetékeken. Még alvás közben is repülnek. Kizárólag a fészkelés idejére vannak kicsit földhöz kötve.

Európában csak nyáron tartózkodnak, télen Afrikába vonulnak. A házfelújítások veszélyeztethetik a költőállományt, hiszen ha minden kis rést betömünk, nem marad fészkelőhelyük. Erre is van azonban megoldás: léteznek mesterséges odúk, amiket az eresz magasságába, lapostetőkre vagy emeleti erkélyekre lehet felszerelni- olvasható a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás