A rovat kizárólagos támogatója

Az IUCN hivatalosan kihalttá nyilvánította a nyugati fekete rinocéroszt, magyar nevén nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút, ezzel újabb orrszarvú-alfaj tűnt el a Föld felszínéről.

Az utolsó élő példányt Nyugat-Afrikában látták 2006-ban, a szakértők most jutottak el addig, hogy kijelentsék: nagy valószínűséggel egyetlen egyed sem él már belőlük, sem vadon, sem fogságban. A fekete rinocérosz – pontos magyar nevén nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis longipes) – és az északi fehér orrszarvú továbbra is a kritikus veszélyben levő fajok listáján maradt, ahogy a jávai rinocérosz is, amiből becslések szerint 30-40 élhet még vadon Indonéziában.

Az afrikai orrszarvúpopuláció a hatvanas évekig több százezres nagyságrendű volt, azonban az elmúlt évtizedekben az orvvadászat a kihalás szélére juttatta a fajt. A rinocéroszok végzetét a szarvuk jelenti, illetve az, hogy a keleti kultúrákban, elsősorban Kínában az orrszarvnak varázslatos gyógyító és potencianövelő erőt tulajdonítanak. Bár a szarv pontosan ugyanabból az anyagból áll, mint az ember levágott körme, a feketepiacon az ára a kilónkénti 9 millió forintot is eléri, így egyetlen elejtett rinocérosz szarva átlagosan 50-60 millió forintot ér. Az orvvadászok helikopterekkel, éjjellátó felszereléssel, csúcstechnológiás fegyverekkel vannak felszerelve, a bevételükből bőven futja a nemzeti parkok őrségének lefizetésére is. Általában a szarvat levágják, az állatok testét pedig otthagyják a dögevőknek.

Az IUCN nemzetközi természetvédő szervezet (International Union for Conservation of Nature’s) tapasztalata szerint néha a szakadék széléről is van visszaút, a déli fehér rinocéroszt például a 19. század végi, nagyjából százra becsült populációjáról sikerült felhozni a mai, 20 ezer körüli vadon élő létszámára. Ez szinte teljes egészében Dél-Afrikának köszönhető, itt él a vadállomány több mint 90 százaléka – írta az index.hu.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás