A rovat kizárólagos támogatója

Mivel a német államnak garantálnia kell a nukleáris létesítmények repülőgép-szerencsétlenségek és terrortámadások elleni biztonságát, ezért a német szövetségi közigazgatási bíróság döntése alapján a brunsbütteli nukleáris hulladéktározó véglegesen elveszítette a működési engedélyét.

A ma már nyugdíjas Dreckmann házaspár, akik csupán 6 km-re laknak a létesítménytől még 2004-ben nyújtották be panaszukat az akkor még tervezés szintjén lévő nukleáris hulladéktárolóval szemben. Véleményük szerint a szomszédságukban épülő létesítmény támadások és környezeti katasztrófák elleni védelme nem elégséges.

2007-ben elsőfokon ugyan elvesztették a német jog mércéjéjével nézve is maratoni pert, de az egy évvel későbbi másodfokú döntés során a javukra billent a mérleg. A hosszas vizsgálat során, amely valamennyi terrorcselekményt, és egyéb veszélyes eshetőséget figyelembe vett, kényes biztonsági adatokra derült fény, ezért 2013-ban az üzemeltető atommulti Vattenfalltól megvonták az üzemeltetési engedélyt. A közigazgatási bíróság végül a napokban elutasította a Környezetvédelmi Minisztérium fellebezését, amivel több mint 10 éves jogi procedúra végére tettek pontot.

Az üzemeltetők nem tudták igazolni, hogy a létesítmény terrorcselekmények és egyéb támadások ellen megfelelően védett. A Castor-tartályok 2018-as végleges elszállításáig a schleswig-holsteini zöld környezetvédelmi miniszter egy ideiglenes „vész”engedélyt adott ki a tárolásra. Az üzemeltetők és a politikusok fejfájását fokozza, hogy a tartományban nincs másik kijelölt tározó, vagy erre alkalmas hely.
Németország biztonsági okok miatt az utolsó atomerőműveit 2022-ben tervezi lekapcsolni, ami miatt a Vattenfall 4,7 milliárd eurós kátérítést követel az államtól. A nukleáris hulladék tárolása és őrzése viszont még további évezredekig súlyosan terhelni fogja az eljövendő generációk gazdaságát.
Exner Tamás a Süddeutsche Zeitung írása alapján.
 

Múltimádat és a drága paksi áram

Múltimádat és a drága paksi áram

A magyarok még mindig inkább a múltba tekintenek, a németek pedig a jövőbe néznek. Ez azonban nem valamiféle nyugat-európai, civilizációs vagy fejlettségi szint kérdése, mert a balti államok is a jövőben rejlő lehetőségeket keresve építkeznek – mondta Felix Matthes német energiapolitikus a legutóbbi "Paksról komolyan" rendezvény központi előadója. A német energiafordulatról kérdezte a hvg, de az odahaza nem mumus E.Onról és a magyar kormányzati téveszmékről is beszélt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás