A rovat kizárólagos támogatója

Katarban meghirdettek egy 800 megawattos (MW) naperűmű építési tendert, a nyertes cég pedig úgy vállalta a beruáhzást, hogy a megtermelt áramért minden eddiginél kevesebbet, kilowattóránként (kWh) 4 forint 70 fillért kért. Jelentős változások az itthoni megújuló energia támogatási rendszerekben.

Alig fél éve, hogy nem kis meglepetésre, Los Angeles rekordalacsony, mindössze 1,99 cent/kWh-os árra szerződött hosszú távra, megújuló energiaforrásra, a “világcsúcs” máris tovább javult. Mostantól a legalacsonyabb ár egységenként mindössze 1,567 cent (ami 300 fornintos dollárárfolyam mellett 4,7 forintot jelent). Ezt az árat kötötték meg a felek abban az új szerződésben, melynek tenderét Katarban, 800 MW-ra írták ki.

Az aktuális rekordot eddig – 1,6 centes egységáron – a francia Akuo Energy fejlesztőcég adta, aki pár hónapja az első portugáliai napelemes aukción 150 megawattra szerződött. Hasonló árat (1,69 cent/kWh) alkudott ki magának a szaúd-arábiai energiaóriás Dubajban: az ACWA Power a gigantikus méretű Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park ötödik szakaszának építésére szegődött el.

Csak a viszonyíthatóság kedvéért: a paksi atomerőmű jelenleg 12 forint körüli egységáron képes termelni, a napelemes erőműveknek pedig jelenleg (de akár még 25 évig) több mint 32 forintot fizet ki kilowattóránként a korábban érvényben lévő kötelező átvétel miatt a rendszer.

A katari közműszolgáltató (Katar General Electricity and Water Corp) a nagy bejelentés mellett azonban azt is közzétette, hogy bár a nyertes konzorcium eredetileg a világrekord-árnál magasabb ajánlatot tett (1,745 cent/kWh), de azt végül a pénzügypiaci indexek alapján lecsökkentették 1,567-re. Így ez az ár tekinthető jelenleg a legalacsonyabb olyan nyertes ajánlatnak, amit valaha regisztráltak egy nagyszabású megújulóenergiás aukción – írta a PV-Magazine.

A megkötött szerződés 25 évre szól, a nyertes ajánlatot  pedig a francia Total és a japán Marubeni konzorciuma tette. A tenderkiírás szerint az építendő napelemes infrastruktúra 60 százalékban a Qatar Petroleum és a Siraj Energia, 40 százalékan pedig a francia-japán cégpáros tulajdonába kerül majd- írta a napi.hu.


2019 végén több, a megújuló energia támogatási rendszereket érintő módosító rendelet került kihirdetésre, amelyek jelentős hatással lesznek a megújuló energián alapuló projektekre.

A KÁT és a METÁR rendeletek módosításainak egyik következménye például, hogy a KÁT termelőktől a korábbinál is pontosabb menetrendadás válik szükségessé az ún. tolerancia sávok megszüntetése miatt. Megújuló energiaforrásból termelt villamos energia esetében a teljes kiegyenlítés az ingadozó termelés következtében nehezebb feladat, amely valószínűsíthetően több szabályozási pótdíj felmerülésével jár majd, ez pedig mind a termelésre, mind a KÁT termelők jövedelemtermelő képességére kihatással lesz.

A módosítások egyes részei 2020. január 1-jétől már hatályba léptek, míg mások majd 2020. április 1-jétől lesznek hatályosak.
Matos Lilla, a DLA Piper Hungary szakértője az egyes rendeletek következtében életbe lépő leglényegesebb változásokról és azok várható hatásairól itt ír részletesen >>> 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek