Hirdetés
greenfo/MTI

Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnöke, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke látogatott a Paksi Atomerőműbe csütörtökön. A Lehet Más a Politika és az Együtt-PM is a tervezett paksi bővítése ellen foglalt állást.

Zöldpártok képviselői tájékozódtak az atomerőműben október utolsó napján. Az MTI tudósítása szerint Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnöke, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke látogatott a Paksi Atomerőműbe tegnap.  A zöld szervezetek képviselői személyesen győződhettek meg a létesítmény biztonságos működéséről, a hazai ellátásban betöltött meghatározó szerepéről és magas társadalmi elfogadottságáról – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MTI-vel.  A közlemény szerint az atomerőmű biztonsági igazgatója, Volent Gábor bemutatta a látogatóknak a folyamatos, átlátható lakossági tájékoztatás eredményeit, a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint a lakosság több mint háromnegyede támogatja az atomerőmű működését.

Az adatokra utalva kiemelte, hogy tovább erősödött az állampolgárok bizalma a paksi atomerőmű biztonságosságával kapcsolatban. Az igazgató szerint ennek egyik oka az lehet, hogy amint az Európai Tanács által kezdeményezett Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredményeit ellenőrző nemzetközi szakértői csoport felülvizsgálati jelentése is megerősítette, az erőmű teljes mértékben megfelel a legkorszerűbb biztonsági előírásoknak.

A támogatottság másik oka a megfizethetőség. A lakosság legnagyobb része tudja, hogy a nukleáris energia ára a többi energiaforráshoz képest a legkedvezőbb – tette hozzá.  Volent Gábor hangsúlyozta: a paksi erőmű a karbantartások, fejlesztések eredményeként ma már egy teljes generációval modernebb az eredeti átadáskori állapotánál, bármelyik európai egységgel felveszi a versenyt. Kitért arra is, hogy a legolcsóbb áramot előállító, a hazai villamosenergia-termelés közel felét adó erőmű meghatározó szerepet játszik az ellátásbiztonság szavatolásában és a drágábban működő erőművek önköltségi árának kiegyenlítésében, így a fogyasztói árak megfizethető szinten tartásában.

A biztonsági igazgató rámutatott: a kedvező ár a folyamatban lévő üzemidő-hosszabbítás, valamint a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit is fedezi, azokhoz állami költségvetési forrásra nem lesz szükség. Hozzáűzte, a négy paksi blokk üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül működik, évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg.  A közlemény szerint a nyílt párbeszéd jegyében az atomerőmű vezetői válaszoltak a látogatók minden kérdésére, beleértve a 2003-as üzemzavar kezelésére vonatkozó kérdéseket is.

A politikusok az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatójával is találkoztak, a megbeszélésen Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója is csatlakozott a zöldpárti delegációhoz. Nagy Sándor vezérigazgató arról adott tájékoztatást, hogy a vállalat az Országgyűlés felhatalmazása alapján és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban a hazai nukleáris villamosenergia-termelő kapacitások hosszú távú fenntartásához kapcsolódó előkészítő, tervező-elemző munkát végez, a majdani létesítés kereteinek meghatározásán dolgozik.

A konstruktív megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy a hazai és európai energetikai kérdésekről folytatott eszmecserét folytatják – áll a közleményben. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elkötelezett a nyílt párbeszéd mellett, rendszeresen fogadja, tájékoztatja a hazai civil szervezeteket.

Az LMP és az Együt-PM ellenzi a bővítést

Az LMP és az Együtt-PM is a tervezett paksi bővítése ellen foglalt állást, miután politikusaik, Szél Bernadett, illetve Jávor Benedek Rebecca Harms, az Európai Parlament Zöldek frakciójának társelnökének társaságában csütörtökön meglátogatták a paksi atomerőművet.

Tapasztalataikat összegző budapesti sajtótájékoztatójukon Rebecca Harms azt mondta, két kérdés is foglalkoztatta a létesítménnyel kapcsolatban. Az egyik a 2003-as üzemzavart követő helyreállítási folyamat, a másik pedig a tervezett bővítés, de nem kapott világos információkat a beruházás finanszírozásáról.  Hozzátette: ha megvalósul az építkezés, akkor félő, nem lesz valódi bővítés az energiaszektor más részeiben, pedig az uniós tagállamokban munkahelyek százezreit lehetne megteremteni a megújuló energiák segítségével.

Szél Bernadett is azt hangsúlyozta, hogy máig az ország területén van a 2003-as baleset során megsérült fűtőelem. Az LMP társelnöke szerint az ügyben homályos a kormányzati kommunikáció és még mindig nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi lesz az üzemzavar teljes költsége. Az MSZP és a Fidesz Magyarország jövőjét az atomenergiára alapozva képzeli el, az LMP szerint viszont ezek a beruházások növelnék az ország függőségét és csökkentenék a munkahelyteremtés lehetőségét – közölte.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke bejelentette, hogy frakciójuk szakmai vitát és nyilvános hatásvizsgálatokat követel. Emellett hétfőn kezdeményezni fogja, hogy hívjanak össze egy rendkívüli parlamenti ülésnapot, amelynek során a nyilvánosság elé tárhatják a bővítéssel kapcsolatos információkat. Jávor Benedek is azt hangsúlyozta, hogy a projektcég vezetői továbbra sem voltak hajlandóak egyértelmű információkat adni a bővítéséről. Az Együtt-PM társelnöke a szerdai megbeszélésen elejtett megjegyzésekből viszont arra következtetett, hogy a projektcég egy kötelező átvételi árat érvényesítetne. Számításai szerint ez viszont körülbelül ötven százalékkal emelné az energia árát.

A független képviselő azt is feltételezte, hogy a tender kiírása során "egybecsomagolják" a létesítési és a finanszírozási feladatokat. Ilyen elképzeléssel viszont eddig egyedül az orosz Roszatom állt elő – hívta fel a figyelmet.

Azt mondta, hogy szintén az elejtett megjegyzésekből arra következtetett, hogy a projektcég a bővítés költségeit 3-4000 milliárd forintra becsüli. Az esetleges orosz függőség veszélyét hangsúlyozó politikus azt is bejelentette, hogy a Párbeszéd Magyarországért egy információs kiadványt készített a paksi bővítés hatásairól.

Kapcsolódó anyagok:

Elképedéssel hallgatom – Ámon Ada az orbáni atomálomról

Kolbász, örömzene és tekerés – zöldre festik az atomerőművet

Energiaracionalizálás vagy atomerőmű?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás