A rovat kizárólagos támogatója

Beszélgettem a szomszédommal tavaly ősszel: barátságos, ötvenes férfi, a vasútnál dolgozik. Szóba kerül a paksi atomerőmű bővítése, hogy milyen fontos, hogy legyen, meg mennyire nem gazdaságos, stb. Így beszélgetünk, amikor azt mondja nekem: őt csak az aggasztja, hogy honnan tudhatjuk, hogy az oroszok nem építenek be egy titkos kapcsolót, vagy halami hasonló izét az erőműbe, hogy ha kell, akkor üzemzavart vagy leállást idézzenek elő – no nem úgy, hogy felrobbanjon, éppen csak, hogy egy kicsit ne működjön.

De azóta sem hagy nyugodni a gondolat. Az oroszok által állítólag meghekkelt amerikai választások óta pedig egyre hangosabb a kérdés: elképzelhető egy ilyen titkos kapcsoló? Sőt, elképzelhető, hogy ne legyen ilyen kapcsoló? Nehéz erről beszélni, mert elsőre légből kapott konteónak, vagy legalábbis szakmaiatlan hőbörgésnek tűnhet. Nincsenek számok, nincsenek tanulmányok, se elemzések.

Azt viszont jól tudjuk, hogy Putyin Oroszországa rendszeresen intéz kibertámadásokat más országok ellen, a legfrissebb hírek szerint az amerikai választási számítógépekbe is belenyúltak. Ezenkívül „titkos” háborút folytat Ukrajnában, valamint rendszeresen gyilkoltat meg politikai ellenfeleket otthon és külföldön. Magyarországon pedig államellenes fegyveres radikális szervezetekkel (lásd Nemzeti Arcvonal) tartanak közös lőgyakorlatot orosz titkosügynőkök.

Lehet-e tőlük bármi mást várni, minthogy beszerelnek egy ilyen titkos kapcsolót?  Ha Ön, kedves olvasó, lenne Vlagyimír Putyin helyében, vajon ellen tudna állni ennek a kisértésnek? Nemdenem ön is szólna hű KGB-jének, hogy rakjanak bele valami ilyesmit, biztos, ami zicher alapon.  Gondoljunk csak bele: most egyszer beteszik, aztán 30-60 évig akkor állítanak elő működési problémákat, kisebb-nagyobb fennakadásokat amikor csak akarnak.  Például, ha a magyar kormány szembekerül valahogy az oroszokkal, ami ilyen hosszú idő alatt biztos elő fog fordulni. Vagy ha az aktuális orosz kormány éppen puccsot akarna szervezni a fennálló magyar kormány ellen. Ez sem lenne példátlan, végül is 2016 őszén Montenegróban megpróbálkoztak egy puccsal.

Nem vagyok a nukleáris informatika szakembere, de biztos vagyok benne, hogy az erőműhöz az oroszok szállítani fogják a reaktorokat szabályozó informatikai rendszert is. Feltehetőleg különleges programnyelvet és módszereket használnak ehhez, így a magyarok talán akkor sem veszik észre a huncutságot, ha megkapják az irányító szoftverek forráskódját.  (Nem tudjuk persze, hogy megkapják-e, hiszen a szerződések titkosítva vannak.)

„Timeo Danaos et dona ferentes” (azaz „félek a görögöktől, mégha ajándékot hoznak is”), mondta Laokoon a trójaiaknak, mielőtt lelkesen behurcolták volna a kapun a hatalmas falovat.  Mondta nekik, hogy talán ne hozzák be, de nem hallgattak rá, mert végül is mi rossz származhat abból, ha egy világhatalom az évszázad bizniszét kínálja neked. Biztos nincs benne semmi trükk, ugyan miért lenne, már megint hülye vagy Laokoon…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás