A rovat kizárólagos támogatója

Süli János személyében már a második elvitathatatlan hozzáértésű „belsős” szakember távozik a paksi bővítés parancsnoki posztjáról. Ha azt vesszük, hogy nyolc éve írták alá a szerződést az oroszokkal, nem is tűnik soknak. Az évszázad legnagyobb beruházásából így lett az évszázad csődje.

Ám onnan nézve, hogy mi történt a szóban forgó nyolc év alatt (ami magát az atomerőmű-építést illeti, konkrétan semmi), és hogy egyébként mennyi professzionalista van a politikusokat és járadékvadászokat mágnesként vonzó beruházási terv környékén, a veszteséglista különösen hosszú.

Ez egy szűk szakma, és a tagja, ha éppen nem hivatalos minőségben beszélnek, nem rejtik véka alá a véleményüket. Süli lelépésének (egyik) oka ugyanaz, ami anno elődje, Aszódi Attila esetében is volt: az eleve rossz csillagzat alatt született, orosz-magyar relációban erős érdek-aszimmetriát mutató, geopolitikai és korrupciós kockázatokkal sűrűn átszőtt projekt nem tartható működésben – sőt a működés látszata sem őrizhető meg – a nukleáris biztonság, a szakszerűség és a pénzügyi racionalitás terén tett súlyos engedmények nélkül.

Aszódi a menesztése után virágnyelven célzott is rá, hogy elértek a kompromisszumkészsége határaiig. Süli ilyesmiről (még) nem beszélt – nem is volt rá ideje, meg aztán előrelátóan lakatot tettek a szájára a frakciótagsággal, aminek a hiányát elődje esetében legfeljebb a lojalitás pótolja ideig-óráig.
De az a tény, hogy a bővítés szakmai felügyeletéért felelős államtitkár közvetlenül két nagyon vitatott tartalmú és alátámasztottságú engedély Szijjártó Péter (azaz Süli felettese) által kierőszakolt kiadása után veszi a kalapját, nem is feltétlenül igényel bővebb kommentárt.

Mi, adófizetők is elegendő ha annyit megjegyzünk: nyolc esztendővel a Putyin-Orbán paktum szignózása és a magyar történelem legdrágább beruházásának elindítása, valamint fél évvel az energiabiztonságot és az orosz kapcsolatot radikálisan átértékelő ukrajnai háború kitörése után nincs olyan, a nukleáris szakmában autentikusnak elfogadott irányító, aki a nevét/arcát adná ehhez a kalandhoz.
Nyitókép: Orbán Viktor, Süli János és Palkovics László montázs direkt36


Paks II. kudarca – Jávor Benedek véleménye. A videóüzenet 2022. szeptember 6-ai, még Süli János lemondása előtt készült)

– Az évszázad legnagyobb beruházásából így lett az évszázad csődje.
– Ha Orbánéknak az lenne az egyetlen bűnük, amelyet a magyar energiapolitikával 12 év alatt műveltek, akkor sem szabadna őket soha többé a hatalom közelébe engedni.
– Az Orbán-kormány 12 éve azon dolgozik, hogy megakadályozza Magyarország energiafüggetlenségét.
– Az eredményt már látjuk: szorosabb függés Oroszországtól, egekbe emelkedő rezsiszámlák, bezáró intézmények és vállalkozások ezrei, ellehetetlenülő önkormányzatok, gazdasági válság. Ezt a horribilis számlát fizeti a magyar társadalom azért, mert Orbánéknak értelmes energiapolitika helyett inkább Paks II. kellett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás