A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/index

A pálmaolaj lassan már minden élelmiszerünkben megtalálható, emellett a biodízel egyik összetevője is. Az óriási kereslet miatt a maláj és indonéz esőerdőket brutálisan felégetik, az orangutánokat pedig kiirtják. Az emberi mohóság már az afrikai emberszabásúakat is veszélyezteti.

Afrika veszélyeztetett majmainak létét tehetik kockára a leendő olajpálma-ültetvények, mivel az olajpálma termesztésére alkalmas területek többsége az emberszabásúak élőhelye is egyben, állítják kutatók, akik az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertették eredményeiket. A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja az élővilág sokszínűségét, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények, írja az MTI a BBC hírére hivatkozva.

A pálmaolajat a Nyugat-Afrikában őshonos olajpálmafából nyerik, a legtöbb ültetvény azonban jelenleg Indonéziában és Malajziában található. A környezetvédők szerint az ültetvények terjeszkedésének árát a térség erdői fizették meg, mert az őshonos fákat vágták ki, hogy az olajpálmának helyet csináljanak. Az erdőirtás egyik legjelentősebb hajtóereje az olajpálma termesztése, mely ezáltal az ott élő állatok, többek között a súlyosan veszélyeztetett borneói orangután létét fenyegeti.


Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón 16 év alatt. A Current Biology című szaklap 201 februári számában publikált tanulmány készítői szerint a szám elképesztő.
A pálmaolaj és a nyersanyagok iránti igény változatlan, a hatóságok tétlenek.

A főemlősök pusztulásának egyik fő oka továbbra is az őserdők nagymértékű irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat miatt, ám a kutatók rávilágítottak arra, hogy már az erdős területekről is "eltűnnek" az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják – közölte a BBC-vel Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője.
 


Az iparág több szereplője Afrikában tervezi a terjeszkedést, ami a környezetvédők szerint aggasztó, mivel a szóba jöhető területek egyben fajokban gazdag élőhelyek is: Afrika – többek között – majdnem 200 majomfajnak ad otthont, sokukat már ma is a veszélyeztetettek között tartja számon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 

A legfrissebb kutatás szerint az olajpálma-ültetvények létesítése tovább gyorsítja az élőhelyek pusztulását, ami miatt a kihalás szélére került az összes nagy termetű emberszabású. A kutatók azt állapították meg, hogy Afrikában kevés az ültetvénynek alkalmas terület, ami ne lenne egyben az emberszabásúak élőhelye is. Számításaik szerint 2050-re világszerte 53 millió hektár ültetvényre lesz szükség, hogy a világ pálmaolaj-keresletét kielégítsék. Afrikában csupán 0,13 millió hektár olyan erdőterület jöhet számításba, aminek művelésbe vonása csak elenyésző mértékben fenyegeti a biodiverzitást. Az ezeken kívüli erdős területek művelésbe vonása végzetesen érintené a védelem nélküli majompopulációkat.
 

A: a veszélyeztetett fajok élőhelyei, minél sérülékenyebbek, annál világosabb a szín B: pálmaolaj-termelésre alkalmas területek az A ábrára vetítve
A: a veszélyeztetett fajok élőhelyei, minél sérülékenyebbek, annál világosabb a szín B: pálmaolaj-termelésre alkalmas területek az A ábrára vetítve
Grafika: Giovanni Strona, Simon D. Stringer, Ghislain Vieilledent, Zoltan Szantoi, John Garcia-Ulloa, Serge A. Wich / PNAS

Az IUCN szerint az nem jó megoldás, ha az olajpálma helyett más olajat adó növényeket termesztenének, mivel ezek hozama alacsonyabb, ezért nagyobb területeken kellene őket termeszteni. A termelés élővilágra gyakorolt hatását azzal lehetne mérsékelni, ha erdőirtás nélkül, fenntartható módon termesztenék az olajpálmát és csökkentenék a nem élelmiszeripari felhasználását. Véleményük szerint a fogyasztók is tehetnek az állatokért azzal, hogy fenntartható módon termelt pálmaolajat tartalmazó árucikkeket választanak. Ezt azt is jelentheti, hogy többet fizetnek ezekért a élelmiszerekért, kozmetikumokért és tisztítószerekért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás