A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

December 8-án tárgyalja az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága a Párbeszéd javaslatát, amiben azt szeretnék elérni, hogy számos európai ország után Magyarországon is tilos legyen a vadállatok cirkuszi szerepeltetése, adta közre Facebook-oldalán Szabó Rebeka, a határozati javaslat egyik kezdeményezője.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, Budapest állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízottja és Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese október végén nyújtotta be a javaslatot, miután elpusztult a Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafari park két elefántja. A témáról itt írt bővebben a telex. A Párbeszéd politikusai szerint az Európai Unió több mint 20 országában már tilos – vagy folyamatban van a tiltás – a vadállatok szórakoztatóiparban való használata.

Mint a javaslat indoklásában olvasható,

“az állatok védelméről szóló törvény preambuluma is kimondja, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények. A Párbeszéd szerint a vadállatok érző élőlényként való kezelésével, méltóságuk tiszteletben tartásával teljesen ellentétes, ha ragadozó nagymacskákat karikákon átugrálásra, többtonnás elefántokat pedig kis porondon egyensúlyozásra és számukra teljesen idegen testhelyzetek felvételére kényszerítenek”.

A javaslat szerint a cirkuszi szerepeltetés tilalma miatt gazdátlanná váló vadállatok számára az állam gondoskodna egy befogadó hálózatról, így a törvénymódosítás következményeként egyetlen vadállat sem maradhatna árván.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás