A rovat kizárólagos támogatója

Szeretne ötödannyi rezsit fizetni? Már elérhetőek az önfenntartó és környezetbarát passzívházak, melyek télen és nyáron is minimális energiafelhasználással biztosítják a megfelelő klímát, a napsugárzás és a geotermikus energiák használatával.

Az utóbbi időben minden eddiginél nagyobb figyelem szegeződött a globális felmelegedés negatív hatásaira, hiszen az emberiség ezen a téren a 24. órába lépett, így minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy megállítsuk a Föld elpusztításához kapcsolódó folyamatokat. Ehhez páratlan globális összefogásra van szükség, aminek részeként nemcsak mindennapi teendőinken és életmódunkon kell változtatnunk, hanem például építkezési szokásainkon is.  Ma már ugyanis elérhető a szükséges technológia ahhoz, hogy úgynevezett önfenntartó és környezetbarát passzívházakat építsünk, melyek télen és nyáron minimális energiafelhasználás mellett, közel költségmentesen képesek biztosítani a megfelelő klímát, méghozzá a napsugárzás és a geotermikus energiák kihasználásával.

A passzívház működése

A passzívház egy rendkívül komplett építészeti megoldás, aminek a lényege az, hogy már a felhasznált alapanyagok is környezetbarát forrásból származnak, miközben az egész épületet olyan intelligens, hovatovább modern rendszerek hálózzák be, melyek a precíz szigeteléssel együtt egész évben minimális energiafelhasználás mellett biztosítják a kellemes belső klímát és komfortot. A passzívházak kéménye nem okádja magából a füstöt, nincs elpocsékolt energia, ezáltal a napelemek, a napkollektorok, a hőszivattyús megoldások és az úgynevezett hővisszanyerős szisztémák mellett egész évben kellemes hőmérséklet, a szellőztetők által pedig friss levegő biztosítható a lakás falai között.

A passzívház már nem a jövő A passzívház már nem a jövő
A képre kattintva galéria nyílik.


Nagy általánosságban egy passzívháznak legfeljebb ötödannyi fűtési energiára van szüksége, mint egy új építésű, megfelelően hőszigetelt lakóháznak, vagyis a befektetett plusz költségek néhány éven belül megtérülnek, és utána egy ilyen épület már csak hasznot termel a háztartás, de ami még fontosabb: a környezet számára is, hiszen nemcsak a rezsiköltségek, a káros anyagok kibocsátása is minimalizálható általa.

Természetesen jogszabály határozza meg, hogy mit hívhatunk manapság passzívháznak, ezáltal három követelménynek kell megfelelnie egy épületnek ahhoz, hogy megkaphassa ezt a privilégiumot:

1.    Az éves fűtési költség legfeljebb 15 kWh/m2 lehet évente.
2.    A légtömörségnek el kell érnie a legalább 0,6l/h értéket.
3.    Az úgynevezett Primer-energiamutatónak éves szinten kevesebbnek kell lennie 120 kWh/m2-nél.

Hogy egy ingatlan elérhesse ezeket az értékeket, a legmagasabb szintű épületfizika alkalmazása mellett tudatos energetikai tervezésre és maximálisan hőhídmentes épületszerkezetre van szükség, méghozzá intelligens és összehangolt rendszerek társaságában, melyek képesek a hőcserélős szellőztetésre, valamint az aprólékos árnyékolásra.

A fenntartható építkezés

A globális felmelegedés és annak hatásai mellett az elmúlt években egyre gyakrabban hallottunk a Föld erőforrásainak kimerüléséről. Bár a legtöbbször a kőolajat említik, mint potenciális fogyóeszközt, azonban nagy bajban van az építőipar is, hiszen világszinten rengeteg problémát okoz például az építkezésre alkalmas homok hiánya. Emiatt egyre nagyobb szerepet kap a fenntartható építészet fogalomköre, aminek egyfajta úttörői jelenleg a passzívházak, melyek kapcsán a kivitelezők képesek takarékoskodni a földi erőforrásokkal úgy, hogy közben kizárják az emberek környezetéből a mérgező alapanyagokat.

A fenntartható építészet gyakorlata ugyanakkor számos tényezőből tevődik össze. A megújuló energiaforrások használatára való törekvés mellett a kivitelezők már az építkezés során megpróbálják minimalizálni például a felhasznált vízmennyiséget, valamint a környezetre káros hatást gyakorló káros- és szennyező anyagok kibocsátásának mértékét. A fenntarthatóság lényege tehát, hogy az energia- és környezettudatosság szempontjai egyszerre jelenjenek meg a passzívház építése során. Itt érdemes megjegyezni, hogy a mai építőipar szinte csak az energiatudatosságra koncentrál, ezáltal futószalagon készülnek az extra hőszigeteléssel ellátott, gyakorlatilag műanyagba burkolt, légmentesen lezárt és rosszul szellőző lakóházak, melyek kapcsán sokszor elfelejtik, hogy nemcsak az emberek kényelmét és komfortérzetét kell figyelembe venni építésükkor, hanem a környezet terhelését is minimalizálni kellene a fenntartható földi élet reményében. Ennyi műanyaggal és környezetkárosító elem alkalmazásával azonban ez ebben a formában nagyon nehéz lesz!

Kiss Norbert, a generálkivitelezéssel foglalkozó Home Invest társtulajdonosa a téma kapcsán elmondta: „Több évtizede vagyok aktív szereplője a honi építőiparnak, így a szemem előtt zajlottak le a legfontosabb változások. Kétség sem férhet hozzá, hogy jelenleg a homlokzati hőszigetelés a legnagyobb üzlet az építőiparban, de ha fenntartható építkezésről és környezetvédelemről beszélünk, akkor ezen a téren a jövőben még komoly változásokra lesz szükség. A passzívházak jelenleg az egyik extrém példái annak, hogy miként zöldülhet meg az építőipar, de tapasztalataim szerint az építőanyagok tekintetében is határozottan ebben az irányban, a környezetbarát és fenntartható vonalon indultak meg a legjelentősebb fejlesztések.”

A zsaluzia, mint az energiatudatos passzívház tökéletes árnyékolója

Köztudott, hogy a passzívházak kapcsán az energiatudatosság számtalan tőről fakad. A megfelelő hőszigetelés, a korszerű nyílászárók, a hőcserélésen alapuló fűtésrendszer mind-mind olyan tényezők, melyek elengedhetetlenek a megfelelő körülmények biztosításához. Meglepően kevés szó esik azonban arról, hogy egy ilyen passzívházban az összehangolt intelligens rendszerben egy prémium kategóriás árnyékolónak is kimagaslóan fontos szerepe van. Ha a megjelenés és a teljesítmény tekintetében egyaránt kimagasló terméket szeretnénk választani leendő passzívházunkra, a zsaluzia garantáltan a legjobb választás lesz, hiszen nemcsak egy rendkívül modern megjelenésű árnyékolóról van szó, hanem tartóssága és színezhetősége mellett a forgatható lamellák révén egyaránt olyan páratlan alaposságot kínál az árnyékolás tekintetében, amire jelenleg egyetlen másik kültéri megoldás sem képes.

A passzívház már nem a jövő A passzívház már nem a jövő
A képre kattintva galéria nyílik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb előnye mégis az, hogy működése motorizálható, a megfelelő szenzorok – például fény- és szélérzékelő – alkalmazásával pedig képes hozzájárulni a passzívház energiatakarékos tulajdonságainak növeléséhez. Egy automatizáltan működő zsaluzia ugyanis a speciális érzékelőknek hála mindig a megfelelő időben tudja átengedni a nyílászárókon a kellemes napsugarakat, hogy azok hozzájáruljanak a ház felmelegítéséhez. A hatás megszűnésével aztán a lamellák teljes vagy részleges lezárása a nyílászárók hőszigetelését támogathatja, ami óriási segítség a benti hőmérséklet és komfort megtartásában. Ugyanez a hatás természetesen a nyári időszakban fordítottan, klímaként érvényesül majd, amivel drasztikusan hozzájárulhatunk egy passzívház fűtő- és hűtőrendszerének kiegészítéséhez, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy egy épülő ingatlant ebbe a kategóriába sorolhassanak a hatóságok. Röviden tehát egy megfelelő okos árnyékoló gyakorlatilag elengedhetetlen egy passzívház kiegyensúlyozott és gazdaságos működéséhez!

A zsaluziák intelligens megoldásai kapcsán Sárközi Jánost, a Zsaluziavilág tulajdonosát kérdeztük: „Az árnyékolástechnika világában határozottan a különféle okosított rendszerek jelentik a jövőt. Már most olyan tudástár áll a rendelkezésünkre egy motorizált zsaluzia kapcsán, ami pár évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt, ezáltal eljutottunk arra a szintre, hogy az árnyékolók az okos otthonok szerves részeivé válhatnak, és automatikusan együtt dolgozhatnak a fűtéssel, a világítással, de a külső időjárási jelenségekre is valós időben tudnak reagálni. Ez nem a távoli jövő, ez ma már a jelen, ezek a technológiák pedig a passzívházakat csak még hatékonyabbá tehetik majd!”

Kapcsolódó anyagok:

A klímakatasztrófa elkerüléséhez muszáj csökkenteni az energiafogyasztást

Elfogyhat a Földön a homok, és abból nagy baj lehet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás