A rovat kizárólagos támogatója

2009. körül mintegy 21 milliárd EUR-t költöttek a világon a gyógyszerek csomagolására, amelyből Kelet-Európa részesedése kb. 4,5 % (mintegy egy milliárd EUR) volt. A pazarló papírral és egynemű műanyaggal még csak-csak tudunk valamit kezdeni, de a buborékcsomagolás necces.A gyógyszerek csomagolásának legelterjedtebb fajtája kétrétegű: az első réteg a hidegen formázott (műanyag) buborékcsomagolás zárófóliával, a második réteg a kartonpapír. Ezen kívül minden doboz tartalmazza a használati útmutatókat is, jelentős mennyiségű papír felhasználásával. Az említett költségek nagy része a műanyagok és a papír megvásárlására fordítódott.  Az utóbbi időben ugyanakkor világszerte felerősödtek azok a jogos elvárások, hogy lényegesen kevesebb újra nem használt műanyaggal és kartonpapírral terheljük a környezetünket.

Írásunk a kívánatoshoz képest ellentétes tendenciát mutatja be néhány példával. Ezzel nem a gyógyszergyárakat szeretnénk támadni, csak arra mutatunk rá, hogy a csomagolási folyamatok egyszerűsítése során a környezetvédelmi szempontok valószínűleg háttérbe szorulnak, ami a csomagolószerek (szerintünk) felesleges pazarlásához vezet. Ha a bevezetőben említett, gyógyszercsomagolásra fordított összegnek csak 10 %-át sikerül megtakarítani, már nem csak a betegeken, hanem a környezetünkön is segíthetünk.

A gyógyszerek csomagolása nem dobható a sima házhoz menő szelektív gyűjtőedénybe.
2005 december 1-től a gyógyszertári gyűjtőhálózat keretében zajlik a lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése és szakszerű ártalmatlanítása. A gyógyszerhulladékot, csomagolással együtt előírás szerint csak ártalmatlanítani lehet- ez a dorogi és a győri égetőműben történik. Újrahasznosításra nincs lehetőség.
Az ÁNTSZ által jóváhagyott és felügyelt teljesen zárt rendszerű (nem válogatható, szelektálható), az egész országot lefedő begyűjtési háló Magyarország lakossága számára kényelmesen és mindenki számára elérhető módon üzemel (ahol vásárol, oda vissza is viheti a lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket).
Viszont a papírdobozt, a használati útmutatókat, és az egynemű tiszta műanyag tartókat a gyógyszertári visszavitel előtt érdemes a szelektív frakcióba bedobni.
Gyűjtőpontok: Az ország összes patikája és egyéb gyógyszert árusító helye, több mint 4000 gyűjtőhely.
Finanszírozó: A gyártói felelősség alapján, a magyarországi gyógyszer-gyártók és forgalmazók, mintegy 100 kötelezett.

Tudomásunk szerint több kutatás is volt már ebben a témában, úgyhogy érdemes lenne a hazai gyártóknak is elkezdeni a gyógyszercsomagolások speciális újrahasznosítását.

E kis cikkünk a csomagolás méretét vizsgálja, a gyógyszercsomagolások egyéb előírásait, ami befolyásolhatja az alkalmazott csomagolási megoldást, azt nem. A fotókon bemutatott szerek mindegyike krónikus betegek által hosszú ideig szedett, más-más gyártók termékei, találomra válogattuk ezeket, egy patika segítségével. A gyógyszertárak megfigyelései alapján kijelenthető, hogy az itt bemutatotthoz hasonlatos, pazarlóan csomagolt gyógyszerekből temérdek van forgalomban.  Ráadásul az utóbbi időben kötelezően bevezetett QR kód alkalmazása a nélkül is növeli a kartondobozok méreteit, hogy abba több pirulát csomagolnának.

Arra törekedtünk, hogy a példának bemutatott gyógyszerek ne legyenek felismerhetők, éppen ezért a papírdobozokról (egy kivétellel) nem készítettünk fotókat, mert nem kívánjuk ezek gyártóit (sem) pellengérre állítani, hanem a környezeti szempontokat negligáló, hibás gyakorlatra kívántunk rámutatni.

Az első képen két azonos méretű levél látható, ugyanabból a termékből. Ezt a gyógyszert évekig, akár évtizedekig szedi az erre rászoruló beteg. A közelmúltig forgalmazott levél 25, az újabban megjelent csak 10 pirulát tartalmaz. A 100 darabonként dobozolt gyógyszerhez előbbi esetben 4 levél volt szükséges míg az utóbbi esetben, a 10 darabos levélből 10 szükséges. Az új csomagolású levélből 100 pirulánként 2,5 szer több műanyag fogy és kerül a kukákba. Az új csomagolás esetében a műanyag leveleket rejtő papírdoboz több mint 65 %-al több kartonpapírt igényel.

10 pirula egy levélben, holott 25 is kényelmesen elférne.

A második képen látható tablettát szintén sok beteg szedi hosszú ideig. A papírdoboz mintegy másfélszer nagyobb, mint amekkorát a benne lévő műanyag doboz indokolna. A legnagyobb pazarlás azonban a műanyag dobozban elhelyezett mindössze 25 db. tabletta. A tabletták a képen látható (általunk rajzolt) fekete vonalig töltik meg a dobozt. Saját méréseink szerint, 100 db. tabletta kényelmesen elférne ebben a dobozban.

Ebben a papír és műanyag dobozban mindössze 25 tabletta található

A következő két kép egyaránt mutat egy-egy jó és egy-egy kevésbé jó példát.

A kapszulákat külön is mutató 3. képen jól látható, hogy a bordó és a kék kapszula egyforma méretű. Mind a bordó, mind a kék kapszulából 10-10 darab van egy levélbe csomagolva, de a levelek méretei közötti különbség okán a dobozok méretei is eltérnek. A kék kapszulát rejtő levélhez kétszer annyi műanyag csomagolószer kell, mint a bordóhoz, ami kihatással van a papírdobozok méreteire is. 100 darabos kiszerelésű bordó kapszula dobozához legalább 65 %-al kevesebb kartonpapír kell, mint a 60 darabos kiszerelésű kék kapszula dobozához.

Azonos méretű kapszulák különböző méretű műanyag levélben

A 4. képen látható fehér és rózsaszín tabletta szintén azonos méretű. A képen viszont az is látható, hogy a fehér tablettából 10 darab van egy kisebb levélben, mint a 7 darabot tartalmazó rózsaszín tabletta levelében. Ugyanez figyelhető meg (a felismerhetőség miatt nem közölt) dobozok esetében is. A 30 darabot (3 levelet) tartalmazó fehér tablettás dobozhoz 30%-al kevesebb kartonpapír kell, mint a 28 darabot (4 levelet) tartalmazó rózsaszín tabletta dobozához. Az is ékesen mutatja a pazarlást, hogy a rózsaszín tabletta dobozába kényelmesen beleférne 8 levél is.

A slusszpoént a végére hagytuk. A 4. képen „jó példaként” jegyzett gyógyszert legújabban új, a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb csomagolásban árulják. Az új műanyag levél mintegy 11 cm2-el nagyobb, mint a régi, az egy 30 darabos csomag esetében összesen 33 cm2 , míg a papírdoboz mérete több mint 30 %-al nőtt.

A tegnap még dicsért, takarékos csomagolás mára szintén pazarló!

A bemutatott néhány példa valószínűleg nem alkalmas reprezentatív következtetések levonására, arra azonban igen, hogy alaposabb megfontolásra késztesse a gyógyszerek csomagolásait megtervezőket és a technológiai szempontokat jobban párosítsák a környezetvédelmi szempontokkal.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás