Hirdetés

A szelektív hulladékgyűjtés a környezetvédelem fontos eleme, alkalmazása nemcsak gazdasági érdek, hanem az európai uniós csatlakozásnak is követelménye; elterjesztését már a gyermekek körében el kell kezdeni – hangzott el szerdán Pécsett a korszerű hulladékgazdálkodásról pedagógusok számára tartott regionális konferencián. Kiss Tibor igazgató, az ország első szelektív gyűjtőrendszerét üzemeltető Biokom Környezetgazdálkodási Kft. igazgatója elmondta: a papír, az üveg, a fém és a műanyag hulladékok elkülönített gyűjtésének 4 éve történt dél-dunántúli bevezetése óta a társaság által összegyűjtött hulladéknak már több mint a 10 százaléka szelektált. Ennek az országosan is kiugróan magas aránynak, valamint a cég által Pécsett üzemeltetett első hazai hulladékválogató műnek köszönhetően jelentősen kitolható a kökényi regionális hulladéklerakó élettartama, és gazdaságosabbá vált a hulladék újrahasznosítása is – fűzte hozzá az igazgató.

Az Európai Unió környezetvédelmi normáinak részét képező hulladékgazdálkodási követelmények teljesítése várhatóan szelektálni fogja a jelenleg ezzel foglalkozó társaságok körét is, mert e tevékenység csak bizonyos mérethatáron túl tehető gazdaságossá. A kisebbek egymással szövetkezve, vagy a nagyok programjaihoz csatlakozva maradhatnak versenyben. A Magyarországon keletkező évi 4,5-5 millió tonna hulladéknak a jelenleginél lényegesen nagyobb hányada lehet újrahasznosításra alkalmas nyersanyag, ha a szelektív hulladékgyűjtés, illetve válogatás korszerű technológiái elterjednek.
A gyermekek környezettudatos életmódra nevelésének is jó eszköze a hulladékgazdálkodás legújabb módszereinek megismertetése, és a gyűjtési akciók, amelyek során Pécsett például legutóbb több mint 400 tonna papírhulladékot gyűjtöttek a város iskolásai és óvodásai.
2002. február 20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás