A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hnp.hu

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság összehangolt akciója keretében 2021. november 14-én az esti órákban négy személyt sikerült tetten érni a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet fokozott védelem alatt álló Pélyi Madárrezervátumában, amint a Patkós-holtágon tiltott horgászati módszerrel fogtak halakat.

A Patkós-holtág a Közép-Tisza egyetlen természetes úton lefűződött hullámtéri holtága, amely mind a napig rendkívül fontos élőhelye őshonos halfajainknak. Ennek a sajátos élőhelynek a jelentősége abból adódik, hogy a Madárrezervátum területén található mocsárrétek a késő tavaszi, nyár eleji árvizek elején a térség legjelentősebb halívóhelyei. Apadáskor a halak a holtágba illetve a Tisza folyóba húzódnak vissza. A halivadékok rendre nagy tömegben fejlődnek a holtágban, majd a következő árvízzel jutnak vissza a Tisza folyóba, erősítve annak természetes halállományát.

Az intézkedés alá vont személyek nagy méretű ólmokkal és hármas horgokkal szerelt horgászkészséggel a holtág mély részébe húzódott halakat igyekeztek kifogni az úgynevezett gereblyézés módszerével, melynek során a halakat külsőleg, főleg a testoldalon akasztották meg, súlyos sérüléseket okozva ezzel a számukra. Az elkövetők összesen 23 példány halat próbáltak meg a területről eltulajdonítani, közöttük nagy méretű csukákat, pontyokat, dévérkeszeget és kisebb termetű süllőket.

A négy személy tevékenységével nagy károkat okozott az őshonos halállományban, hiszen számos további halat sebesíthettek meg, mivel a hideg vízben a halak már a vermeléshez készülve összeállnak, az alkalmazott hármas horgok pedig egyszerre több halat is felsérthetnek, mielőtt valamelyikbe beleakadnak.

A tetten ért négy személy előállításra került, velük szemben eljárás indult orvhalászat vétség elkövetése miatt.
Forrás és további képek >>>

Monoki Ákos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek