A rovat kizárólagos támogatója

A globális PET-palack szennyezés megállítása érdekében még nagyobb lépésekre van szükség. Minden nap 1,3 milliárd darab műanyag üdítős palackot adnak el a világon és ez akkora mennyiség, hogyha ebből hegyet építenénk, akkor legalább a párizsi Eiffel-torony feléig érne. Egy kulaccsal több ezer PET-palacktól óvhatjuk meg a Földet.

Havi periódusban vizsgálva az eladott PET-palackokból álló hegy jóval nagyobb lenne az Eiffel-toronynál, egyenesen betemetné azt. A Föld nem bír elviselni ekkora környezeti terhelést. 2008 óta a PET-palack gyártás majdnem megkétszereződött és tavaly már 482 milliárd darabnál járt. Globálisan nézve az értékesített mennyiség alig negyedét hasznosítják újra.

Az elbobható műanyag-palackok csökkentésének leghatékonyabb módja a sokszor használható kulacs. Amikor gyermekek voltunk, szüleink némi elemózsiával és valamilyen előre elkészített itallal, például teával, szörppel, vagy gyümölcslével indítottak minket útnak az iskolába. Lehetséges, hogy elfelejtettük volna, milyen előnyei vannak annak, ha valaki egy kulacsot használ egész nap? Elfelejtettük volna, milyen egyszerű egy kulacsot elmosni és azt később újratölteni?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás