A rovat kizárólagos támogatója

A szilveszterkor szokásos petárdázások és tűzijátékok, azok erőteljes hang- és fényhatásai, állatok sokaságát rémítik halálra. Sokan közülük SOKKOS állapotba kerülnek, bepánikolnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy menekülhessenek. Ilyenkor az állatok ön és közveszélyesen, zavarodottan futnak az életükért.

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata számára az év vége, a szilveszter és az újév kezdete mindig rengeteg feladatot ad, hiszen a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol a főváros utcáin. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, mely számukra idegen és veszélyekkel teli.

Az elszökött állatok nagy része ebben az időszakban sajnos vagy autóbaleset áldozatává válik, vagy pedig olyan távolságra menekül otthonától, hogy képtelen oda visszatalálni.

Ebben az időszakban megnő a közterületről sérülten beszállított állatok száma is. Sajnálatos tény, hogy minden figyelmeztetés és kampány ellenére rengeteg olyan gazdi van, aki nem törődik azzal, hogy szeretett kedvence mit él át ezekben a napokban.  Pedig egy kis elővigyázatossággal, odafigyeléssel a bajok nagy része megelőzhető lenne.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy kedvencünk biztonságban és nyugalomban átvészelhesse ezt az időszakot:

– a MIKROCHIP beültetése már 3 éve kötelező. Érdemes azonban ellenőriztetni az állatorvosnál a PetVetData rendszerben, hogy a gazdik személyes adatai helyesen vannak a regisztrálva? (lakcím, telefonszám)

–  ebben az időszakban mindig legyen kedvencünkön egy NYAKÖRV, rajta egy a gazdi telefonszámát tartalmazó bilétával.

–  szilveszter előtt már néhány nappal a tiltások ellenére sokan elkezdenek petárdázni. Ilyenkor még a legmegbízhatóbb, amúgy nagyon nyugodt kutyákat is CSAK PÓRÁZON vigyük ki az utcára. (soha nem tudhatjuk, mikor dobnak közvetlen elénk egy petárdát)

–  ha kedvencünk láthatóan fél, csak kisebb, EGÉSZSÉGÜGYI SÉTÁKAT tegyünk

– érdemes már jóval előre egyeztetni állatorvosunkkal, hogy milyen NYUGTATÓSZEREKet javasol kisállatunknak. Rengeteg gyógynövényes és egyéb készítmény van forgalomban, kimondottan ilyen esetekre.

– kertben tartott állatoknál gondoskodjunk arról, hogy biztonságos, ZÁRT HELYen legyenek. Ilyenkor még a kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába, vagy a garázsba, ahol biztonságban átvészelhetik ezt a nehéz időszakot. A LÁNCRA kötés nem megoldás! Egy rémült állat akár meg is fojthatja magát a láncon, vagy azt elszakítva világgá szaladhat, rosszabb esetben fennakadhat egy kerítésen!

– és persze a legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy OTTHON MARADUNK szeretett kedvencünkkel, és nem hagyjuk őt magára! Amennyiben minden óvintézkedésünk ellenére kedvencünk mégis megszökik, fontos, hogy azonnal megkezdjük a keresését a környékünkön. Azt viszont számításba kell vennünk, hogy egy rémült állat akár több tíz kilométert is megtehet sokkos állapotban. Ha nem találunk rá kedvencünkre, az idő elteltével bővítsük a keresési kört, akár a környékbeli településekre, illetve azok menhelyeire/gyepmesteri telepeire is.

Az év ezen időszakában rengeteg civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, igyekeznek hazajuttatni a már befogott állatokat. Tájékozódjunk a közösségi oldalakon is, hátha valaki már megtalálta szeretett kedvencünket!
  A Főváros területén befogott és a Szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódni lehet, ezen kívül a 06-1-347-0830 telefonszámon is az érdeklődők rendelkezésére állunk. 
Ha megtörtént a baj, érdemes a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni.

 A macskák szorongása kevésbé nyilvánvaló.

Problémájuk megértéséhez azt kell tudni, hogy a cicák territoriális állatok, akik számára különös jelentőséggel bír környezetük állandósága. Egy vidám, sok résztvevős, szilveszteri hangos vendégség tehát komoly stresszt jelenthet a számukra. A karácsonyfa miatt átrendezett lakás, a villódzó fények, a szokatlan illatok, az ünnepi készülődéssel járó felfordulás szintén szorongással töltheti el őket. Van, amelyik ilyenkor többet bujkál vagy kevésbé szívesen játszik, esetleg az evési szokásai változnak meg. Mások viszont összekarmolják a kanapét vagy lepisilik a falat. Fölöslegesen ne okozzunk kedvencünknek elviselhetetlen szorongást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek