A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/360

A rendszámtáblák tanúsága szerint most már minden évtizedben eltűnik nagyjából a rovarok egyharmada. Ezzel a súlyosan aggasztó eredménnyel zárult egy brit felmérés. 2021-ben 59 %-kal kevesebb rovart számláltak meg, mint a korábbi hasonló kísérletben, 2004-ben.

A helyzet azért megdöbbentő, mert a rovarok köztudomásúlag nagy szerepet játszanak a növények beporzásában, a szerves anyagok lebontásában, és táplálékul szolgálnak a nagyobb állatoknak.

brit felmérés, – amely összhangban van néhány korábbi (német és dán) vizsgálattal – a közösségi tudomány (citizen science) szép példája. Az önkéntes résztvevők egy megadott kilométer-teljesítmény megtételéig minden út után lefényképezik és meg is számolják, hány rovar tapadt a rendszámtáblájukra. Ehhez a fotón látható sablont (angolul splatometer, magyarul talán: placcsmérő) használják. Az adatokat telefonos app segítségével küldik be.

A most közzétett összegzés szerint 2021-ben 59 százalékkal kevesebb rovart számláltak meg, mint a korábbi hasonló kísérletben, 2004-ben.

A vizsgálatot két természetvédelmi szervezet, a Kent Wildlife Trust és a Buglife szervezte. További hasonlókkal szeretnének teljes képet kapni (az idei vizsgálat júniustól augusztusig tart), bár a most közzétett eredményt is statisztikailag szignifikánsnak tekintik. A korábbi német és dán felmérések készítőihez hasonlóan a rovarfogyatkozás legvalószínűbb okának most a brit kutatók is a mezőgazdasági vegyszereket tartják-írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás