A rovat kizárólagos támogatója

Évi 212 ezer tonna bontási és építési hulladékot aprítanának az új üzemben. A telep azonban közel van a lakott területhez. A helyiek és a cég már az elején összecsapott.

Nagy felbolydulást okozott Pomázon az a felröppent hír, miszerint a településre egy építési hulladékot feldolgozó cég költözne, ráadásul a lakosság előzetes tájékoztatása nélkül. A város LMP-s önkormányzati képviselője csütörtök estére lakossági fórumot hívott össze, ahol szó esett egészségügyi hatásokról, polgári engedetlenségről, jogszabályokról és esélyekről. Pomázon rég mozgatott meg helyi ügy ennyi embert, és úgy tűnik, a korábban határozottan „feldolgozópárti” polgármester sem olyan biztos a dolgában.


Túl közel

„Kívánjuk Kállai úrnak, hogy sikeres legyen a vállalkozása. De ne itt!” – hangzott el egy résztvevő szájából a csütörtök esti lakossági fórumon, a pomázi Művelődési Házban, ahol a nagyszámú érdeklődőre tekintettel meg kellett nyitni a nagytermet, hogy beférjen a legalább 100-150, többnyire dühös lakos.

„Kállai úr” annak a Kállai-Baunak a névadó tulajdonosa, amely a jelen állás szerint hulladékfeldolgozó telepet építene a pomázi lakóházaktól nem is olyan messzire. Egy a magyarnarancs.hu birtokába került térkép szerint a telepítés helye itt lenne.

 

false

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez pedig nagyon közel van a lakosokhoz. Mert bár igaz, hogy Pomáz iparterületén, de alig 100 méterre az Erkel Ferenc utca lakóházaitól, illetve 300–500 méterre több óvodától és iskolától.

A hulladékfeldolgozó hírét a fórumon megjelentek Hardi Péter, a város LMP-s önkormányzati képviselőjének Facebook-oldaláról tudták meg: egy évi 212 ezer tonna bontási és építési hulladékot (beton, salak, aszfalt stb.) feldolgozó cég, az ürömi illetőségű Kállai-Bau Kft. kíván betelepülni.

Bár végleges döntés nem született, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya engedélyt adott a tevékenységre, ugyanennél a szervnél a hulladékszállítási engedély elbírálása pedig folyamatban van. (Ez ellen már fellebbeztek is.) Minderre Hardi figyelmét Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport tagja hívta fel az önkormányzat előzetesen erről senki sem tájékoztatott. Igaz, erre is akad magyarázat: ahogy a fórumon jelen lévő jegyző, Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina elmondta, ez nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal feladata lett volna. A kormányhivatal munkatársai közül senki sem tette tiszteletét csütörtök este, Hardinak küldött levelükben viszont leírták, a területen előzetes hatásvizsgálatot folytattak le, melynek eredményeképp megállapították, hogy a tevékenységnek jelentős környezeti hatása nincs, ezért egy bővebb, több, mindenre kiterjedő hatásvizsgálat nem indokolt.

A pomázi fórumra eljött a cég ügyvezetője, Kállai József és ügyvédje, dr. Sipos Ferenc, illetve megbízott környezetvédelmi szakembere, Hegedűs József.
További részletek a magyarnarancs.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás