Hirdetés
ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. sajtóközlemény

A vidékfejlesztési miniszternek írt levelében utasította vissza a PRO EUROPE azokat a vádakat, amelyekkel Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár illette az Európai Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Szervezetek Szövetségét.

Illés a Kossuth rádióban azt állította, hogy a PRO EUROPE-nál “milliárdokat abból tudtak síbolni, hogy ők saját szakállra úgy csináltak, minthogyha szelektív hulladékgyűjtést finanszíroznának és minthogyha újrahasznosítást folytatnának”, valamint hogy a PRO EUROPE „tagjai között található olyan is, amely cég Magyarországon az előző időszakban eléggé hozzájárult a köz pénzeinek síbolásához”.

Mint ismeretes, Illés Zoltán azt követően vádolta a PRO EUROPE-ot a közpénzek síbolásával, miután nyilvánosságra került, hogy a szervezet tíz, az élelmiszeripart, az italgyártókat, a csomagolóipari vállalatokat, a gumiabroncsgyártókat és az e-hulladékok kezelésének területét képviselő európai szakmai szervezettel közösen panaszlevéllel fordult Cathrine Day-hez, az Európai Bizottság főtitkárához, hogy kezdeményezzen kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a környezetvédelmi termékdíj törvény miatt.

A PRO EUROPE ügyvezető igazgatója, Joachim Quoden Fazekas Sándornak írt levelében hangsúlyozta, hogy az államtitkár állítása hamis és tényekkel nem alátámasztott, félrevezeti az érdekelt feleket a PRO EUROPE céljait és értékeit, valamint a fenntartható környezetért tett erőfeszítéseit illetően, és sértő mind a PRO EUROPE-ra, mind pedig az ÖKO-Pannonra nézve, amely a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) teljesítésére szolgáló jól és hatékony működő rendszerben vállalt szerepet.

A PRO EUROPE tudomásul veszi az államtitkár véleményét a Környezetvédelmi termékdíj törvény bevezetését követően tett megállapításaival kapcsolatban, de hangsúlyozza, hogy a PRO EUROPE tevékenysége és finanszírozása mindenkor átlátható és rendszeresen ellenőrzött módon zajlik.

A PRO EUROPE, mint a csomagolás és csomagolási hulladék hasznosító, többségében a – finanszírozásra utaló – Grüne Punkt (Zöld Pont) védjeggyel jelölt európai rendszereket több mint 16 éve tömörítő szervezet, a Grüne Punkt védjegy licencének tulajdonosa, a kötelezettek által vagy azok nevében alapított és működtetett csomagolás hasznosító szervezetek érdekképviseleti szerveként jár el és közös politikai platformjaként funkcionál.

Ennek megfelelően a fenti szolgáltatásokért fizetendő tagsági díj a szervezet Alapszabályának megfelelően valamennyi PRO EUROPE tagra kötelezően vonatkozik, és az ÖKO-Pannon jogszerűen és maximálisan átlátható módon teljesített díjfizetést a PRO EUROPE felé a nyújtott szolgáltatások ellenében. Illés Zoltán kijelentéseivel összefüggésben azt is szükséges megjegyezni, hogy az ÖKO-Pannon által a PRO EUROPE felé befizetett éves díj mindössze 8.000 euró összegre tehető.

Joachim Quoden levelében az Illés Zoltán által tett téves és félrevezető kijelentések kiigazítására kérte a vidékfejlesztési minisztert. A Fazekas Sándornak írt levélre a mai napig nem érkezett válasz.

Az Európai Bizottság főtitkárához forduló szervezetek:

APEAL – Association of European Producers of Steel for Packaging
BCME – Beverage Can Makers Europe 
DIGITALEUROPE
EFBW – European Federation of Bottled Waters 
ELC – European Lamp Companies Federation
ETRMA European – Tyre & Rubber Manufacturers’ Association
EUROPEN – The European Organization for Packaging and the Environment
FOODDRINKEUROPE
PRO EUROPE – PACKAGING RECOVERY ORGANISATION EUROPE
PV CYCLE
UNESDA – Union of European Soft Drinks Associations

További információ: 

Joachim Quoden
ügyvezető igazgató, PRO EUROPE

PRO EUROPE s.p.r.l.
Rue Martin V, 40
1200 Brussels
+49 171 201 70 55
joachim.quoden@pro-europe.info

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás