A rovat kizárólagos támogatója
Reális Zöldek Klub

Az ÉS-ben (2004.július 16.) közölték Bauer Péter tollából „ A zöld veszedelem” című írást. Az írás szerzője a „lilák” összefogását javasolja a magukat zöldeknek nevező hazai szervezetek ténykedésével szemben. A Reális Zöldek Klub a szerző minden megállapítását telitalálatnak tartja, és magunkat ezután nemcsak reális zöldnek, hanem lilának is tarjuk.

Lilának azért bátorkodunk magunkat nevezni, mert civil szervezetünk több mint tíz éve erőfeszítéseket tesz a Bős-nagymarosi Vízlépcsőrendszernek az 1977-ben megkötött államközi szerződésben rögzítettek szerinti befejezésére, és szervezetünk nem ellenzi a nukleáris energia békés felhasználását sem.
Álláspontunk szerint az egyes hazai zöld szervezeteknek nem lett volna módja az írásban felsoroltak megtételére, a lilák elleni mozgalmi ténykedésükre, ha akciójukhoz nem nyújt segítséget a politikum és a média egyaránt.
Szervezetünk tagja a hazai zöldek családjának, minden évben részt veszünk a zöldek országos találkozóján. Tapasztalatunk alapján állítjuk Bauer Péter által említett zöldek a Duna-mozgalmak „emlőin” nőttek fel.
A Magyar Országgyűlésbe 1990-ben bejutott mintegy 200 képviselő zsebében ott lapult a Duna-Körös igazolványa. A „duma-körös” képviselők, gyakorlatilag mindegyik frakcióban megtalálhatók voltak. Hálából a politikusok elrendezték, hogy a zöldek a civil társadalom egyetlen szegmensét képezik, amelynek alanyi jogon jelentős költségvetési támogatás dukál a „zöld tárca” büdzséjéből. Például a 2003. évben a környezetvédelmi és vízügyi miniszter félmilliárd forintot volt kénytelen „ kiosztani” a zöldek között. Az 500 millió forintból tizenöt szervezetnek – a politikum kedvenc zöldjeinek – 300 milliót adott, míg 253 zöld szervezetnek 200 millió forint jutott.
Tagadhatatlan, hogy a vízlépcső körüli politikai mozgolódás segítette a rendszerváltást. Azt viszont állítjuk az 1990-es választás után az építés további akadályozása már bizonyíthatóan csak egyéni és csoportérdeket szolgált párpolitikai szintre emelve, ahogyan erre a szerző írásában utal.
Az okok keresésében nem hagyható figyelmen kívül egyes médiák dicstelen szereplése sem. Vizsgálataink szerint 1986 és 1994 között kb. 1500 cikk jelent meg a vízlépcsőről, amelyben 1455 írásban csak a „duma-körös” zöldek véleménye került megjelenítésre.
Köszönet illeti az ÉS szerkesztőségét, hogy befogadta Bauer Péter írását, és ezzel a lila (reális) zöldek hangjának nyilvánosságot adott.
Budapest, 2004. július 27.
Juhos László, a Reális Zöldek Klub elnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás