A rovat kizárólagos támogatója

Kocsis-Cake Olivio ( a Párbeszéd országgyűlési képviselője) tette közzé Facebook-oldalán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság azon döntését, hogy megszünteti a visontai Mátra Erőmű területén történő környezetkárosítás és annak következtében kialakult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségé gyanúja miatt folyó nyomozását, amely a párbeszédes politikus 2019 novemberi feljelentése nyomán indult.

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek által 2019-ben Mészáros Lőrinctől megvásárolt Mátrai Erőmű és a továbbra is Mészáros érdekeltségébe tartozó keményítőgyár, a Viresol Kft. által használt Őzse-völgyi víztározónál komoly gondot okoz a környezetszennyezés. 2019 nyarán a közeli Bene-patakban tömeges halpusztulást észleltek, az év novemberében pedig a katasztrófavédelem is kivonult, mivel  a víztározó körül kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett, amelynek bűze a szomszédos településen is érezhető volt.

Már a katasztrófavédelem kivonulása előtt is is veszélyes szintet ért el a szennyezés, az erőmű dolgozói közül pedig többen rosszul lettek. Egyesek a torok nyálkahártyájának és a szem irritációjáról számoltak be, továbbá a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták. A szennyezés ügyében indult nyomozást a rendőrség 2020 szeptember 15-én megszüntette, de a az erről szóló határozatot azonban október 12-én a Gyöngyösi Járási Ügyészség felülbírálta, és hatályon kívül helyezte, így folytatódott a nyomozás. 2021 áprilisában a rendőrség újból megszüntette a nyomozást, ám az ügyészség ismételten felülbírálta ezt a döntését. Azonban a rendőrség ismételten megszüntette az eljárást. Ahogy azt Kocsis-Cake is megírta, az október 5-én kelt megszüntető határozatukban a  hatóságok amellett érveltek, hogy szennyezés során keletkező káros anyagok-mint például a kén-hidrogén- nem okoztak maradandó egészségkárosodást, így nem áll fenn foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, amelynek indokával a párbeszédes politikus feljelentést tett.

A rendőrségi határozat ismerteti a nyomozás során megkeresett orvosszakértő  véleményeit is. Ezek szerint miközben tény, hogy a dolgozók megbetegedéséért a környezetben lévő kén-hidrogén gáz tehető felelőssé, de az elszenvedett egészségkárosodás nyolc napon belüli gyógytartalmú volt.

Viresol és hőerőmű. forrás: átlátszó

A nyomozás során kihallgatásra került a Viresol Kft. ügyvezetője és számos alkalmazottja is. Az általuk elmondottak alapján az időjárási körülmények, valamint a „homlokrakodó géppel történő anyagmozgatás sajátosságai” miatt nem minden esetben volt lehetőség megakadályozni a káros anyagok belekerülését a vízelvezető rendszerbe. Ezért a rendőrségi határozat szerint a mérgező kén-hidrogén kialakulása „több, egymástól független eseménysor együttes hatásának tudható be” amiért sem a Mátrai Erőmű, sem pedig a Viresol nem tehető felelőssé.

Kocsis-Cake szerint azonban a megfelelő ellenőrzési rendszerek hiánya vezetett a környezetszennyezéshez. A képviselő úgy véli, hogy az érintett gyárak számolniuk kellet volna azzal, hogy a víztározóban található iszapban felhalmozódó szulfátok és a tározóba engedett szerves anyagok olyan oxigénhiányos állapotot idéznek elő, ami szennyezéshez vezethet.

A Mérce megkeresésére a Párbeszéd sajtóosztálya azt közölte, hogy ha jogi úton már nem is tudnak több lépést tenni az ügyben, de szakértők bevonásával vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne pontot tenni a szennyezéses ügy végére. Valamint véleményük szerint a végül eredménytelenül záródó feljelentéseknek is van eredménye hosszabb távon, mivel egy esetleges kormányváltás esetén ezeket az ügyeket újból meg lehet vizsgálni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek