Hirdetés

A klímaváltozás az emberiséget érintő egyik legnagyobb kihívás, amelynek pusztító hatásai ma már mindannyiunk számára nyilvánvalók. Az erdőkben és a városokban tűzvészek pusztítanak, katasztrofális erősségű viharok és súlyos áradások rombolják a lakott területeket, elűzve az embereket az otthonaikból, és minden évben ezrek életét követelve.

AZ EGYRE GYAKORIBB TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁKTÓL SAJNOS EGYETLEN ORSZÁG SEM TELJESEN VÉDETT.

Csak 2017-ben az erdőtüzek több, mint 1,2 millió hektárnyi erdőterületet égettek le Európában, és a tűzoltókkal együtt 127 ember halálát okozták.
2019-ben az Északi-sarkvidéket is elérő tüzek az Európai Unió területénél nagyobb méretű hamu- és füstfelhőket hoztak létre.

2019 nyáron annak is a tanúi lehettünk, hogy Szibériától Brazíliáig, a Földközi-tengertől az Északi-sarkvidékig fekete füst borította az égboltot, s mindez életek és egzisztenciák tragikus elvesztésével járt.

AZ EGYRE NÖVEKVŐ FENYEGETÉSSEL CSAK ÚGY TUDUNK MEGKÜZDENI, HA VÁLASZMECHANIZMUSAINKAT A KIHÍVÁS MÉRETÉHEZ ÉS JELLEGÉHEZ IGAZÍTJUK.
Hatásos, gyors és jól szervezett választ kell adnunk a hirtelen, nem várt katasztrófákra is. Befektetésekre van szükségünk a hatékonyabb megelőzés és felkészültség érdekében. A legszükségesebb teendőnk pedig az, hogy együttműködjünk. Egyetlen országot sem szabad magára hagyni a természeti katasztrófákkal szembeni küzdelmében. Polgáraink ezt várják el tőlünk – a szolidaritás az Európai Unió legnagyobb felelőssége és ereje.

A szolidaritás és az együttműködés valóban két irányadó alapelvünk. 2001 óta létezik a közös Európai Polgári Védelmi Mechanizmus – ami egy olyan katasztrófakezelési rendszer, amely a vészhelyzetek által sújtott országok számára lehetővé teszi, hogy más európai országok segítségét kérjék. A mechanizmus
sikerességét mutatja, hogy az eddig már több, mint 300 segítségnyújtási igényre reagált mind az EU-n belül, mind azon kívül.
Ez a mechanizmus most még erősebbé vált a rescEU-nak köszönhetően, kiegészítő tartalék kapacitások biztosításával azokon a területeken, ahol európai szinten (pl. helikopterek, tűzoltó repülőgépek és egyéb erőforrások terén) vannak hiányosságok. Ezek a kapacitások gyorsan mozgósíthatók a nemzeti kapacitások kiegészítésére.

Az új rendszer nem csupán „biztonsági hálót” jelent a szakértők, csapatok és eszközök mozgósításához, de megerősíti azt a kollektív képességünket is, hogy megelőzhessük a katasztrófákat, fel tudjunk készülni és időben reagálni tudjunk rájuk.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK EGY ERŐSEBB ÉS NAGYOBB TELJESÍTMÉNYŰ RENDSZERRE?

Az extrém időjárási körülmények próbára tették az európai országok azon képességét, hogy segítsenek egymásnak akkor, amikor egyszerre több ország szembesül ugyanazzal a katasztrófával. Az utóbbi években előfordult, hogy futótüzek által sújtott országok nem kaptak támogatást, mert abban a pillanatban egyik országnak sem volt épp megfelelő kapacitása tűzoltók és tűzoltó repülőgépek felajánlására. Ez a helyzet nem ismétlődhet meg többé. 2019 augusztusában Görögországnak szükséghelyzettel kellett szembenéznie: 24 órán belül összesen 56 erdőtűz tört ki az országban. Az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus azonnal reagált, és először mozgósította a rescEU tartalékkapacitását. Három repülőgépet küldtek az érintett régióba Olaszországból és Spanyolországból, amelyek segítettek Görögországnak a tűz megfékezésében.

Hálás vagyok minden olyan országnak, amely támogatást nyújt és hozzájárul a rescEU működéséhez. Büszke vagyok az Európai Unió összes tűzoltójára és azokra, akik elsőként reagálva folyamatosan kockáztatják az életüket az emberek megmentése, az ökológiai és gazdasági veszteségek csökkentése érdekében.

AZ EURÓPAI POLGÁRI VÉDELMI MECHANIZMUS EGY FIGYELEMRE MÉLTÓ RENDSZER.

Folytatni fogom az együttműködést az uniós tagállamokkal az új rescEU eszköztár teljes potenciáljának kiaknázásához, és biztosítani fogom, hogy megfelelő eszközökkel rendelkezzünk mindenféle veszélyhelyzet kezelésére. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa továbbra is kulcsszerepet játsszon az egyre gyakoribbá
váló súlyos katasztrófák elhárításában és a rászorulók segítésében, akár otthon, akár külföldön.

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős európai biztos véleménycikke a rescEU-ról és az Európai Polgári Védelmi Mechanizmusról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás