Hirdetés
greenfo/MTI

A jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogramban felvett hitelek törlesztőrészleteit várhatóan fizetni lehet majd az elért megtakarításból – mondta el Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint ilyen széleskörűen meghirdetett pályázat korábban nem volt. A kamatmentes hitel sokféle épületenergetikai célra, könnyített feltételekkel vehető fel. A vissza nem térítendő támogatások esetén sokkal szigorúbbak a feltételek, emellett a kétféle támogatás nem zárja ki egymást. A kamatmentes hitellel ki lehet majd egészíteni az Otthon Melege program pályázatát is – tette hozzá.

A pályázati kiírás várhatóan decemberben, de legkésőbb jövő januárban jelenik meg. A csaknem 120 milliárd forintos kerethez több mint 105 milliárd forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop), csaknem 10 milliárd forintot a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) biztosít – jelezte Szabó Zsolt.  A pályázati felhívás 2022-ig, illetve a forrás kimerüléséig lesz nyitva. Az uniós visszatérítendő támogatás alkalmazása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a keret visszatöltődik, tehát lesz lehetőség arra, hogy később újabb jelentkezők is igényelhessenek ebből a forrásból – emelte ki a fejlesztési tárca államtitkára.

A részletekről szólva az államtitkár elmondta: a teljes összeg 75 százalékát igényelhetik családi házban élők, 25 százalékát a társasházak és lakásszövetkezetek. Családi házak esetében 1-10 millió forint közötti, társasházaknál lakásonként 1-7 millió forint közötti összegre lehet pályázni.

A visszatérítendő támogatás igényelhető szinte minden célra, amivel energiát lehet megtakarítani, egyebek mellett épületek szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a fűtés teljes korszerűsítésére, beleértve a kazánok cseréjét kondenzációs kazánra, emellett a megújuló energiaforrásokra való áttérésre, illetve az elektromos rendszerek felújítására is. A beruházásokhoz 10 százalékos önrész szükséges, a költségek 90 százaléka fedezhető a támogatásból.

A szerződés megkötése után a tervezett beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani, a törlesztésnél a türelmi idő 12 hónap, a kamatmentes hitel futamideje 20 év is lehet. Az igényléseket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontok hálózatában lehet majd benyújtani.  Szabó Zsolt elmondta: számításaik szerint a keret mintegy 50 ezer igénylőnek lenne elég, ha csak szigetelést és nyílászáró-cserét hajtanának végre, de ha a fűtés korszerűsítését vagy megújuló energia alkalmazását is tervezik, akkor 25 ezer körül lehet ez a szám.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás