Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Akkora lyukat ütött a Fővárosi Vízművek pénzügyein a külföldi tulajdonosok kivásárlása, a rezsicsökkentés és egyéb változások, hogy a fővárosnak egymilliárd forinttal kell kisegítenie a céget. Ellenkező esetben bevonhatják a működési engedélyét.

Súlyos pénzügyi helyzetbe hozta a Fővárosi Vízműveket a külföldi befektetők részesedésének visszavásárlása, a rezsicsökkentés és más törvényi változások, ezért, ha a főváros nem ad egymilliárd forintot, a működési engedélyét is elveszítheti. Lényegében ez áll abban a javaslatban, amit a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére nyújtott be két főpolgármester-helyettes, György István és Bagdy Gábor. A javaslat szerint a fővárosnak egymilliárd forinttal kellene megemelnie a társaság jegyzett tőkéjét, hogy a vízművek pénzügyi mutatói (a tőkeerősségi, az eladósodottsági és a likviditási mutató) a működési engedély megtartásához szükséges, előírt tartományban maradjanak. A tőkeemelés a benyújtók szerint megvalósítható úgy, hogy a főváros egymilliárdot elenged a vízművek tartozásából, vagy úgy, hogy a főváros ingatlanokat ad a cégnek. A javaslat azt írja, a szóba jöhető ingatlanok meghatározásáról már folyik az egyeztetés.

Komolyak a veszteségek

A főpolgármester-helyettesek magyarázatukban kifejtik, hogy az elmúlt két év változásai a víziközműszektort és a Fővárosi Vízműveket jelentős többletköltségekkel terhelték. Mint ismert, a fővárosi önkormányzat 2012-ben 12 milliárd forintért visszavásárolta a Fővárosi Vízművek kisebbségi részesedését a francia Sueztől. A társaságban már addig is a fővárosnak volt többsége, ám a menedzsmentjogok a külföldi befektetőknél voltak.  A külföldi befektetők kivásárlását úgy ütötték nyélbe, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonosi kölcsönt adott a Fővárosi Vízműveknek. Ebből a 12 milliárdos tulajdonosi kölcsönből mára 7,9 milliárd forint maradt a 2013-as törlesztések után.

A hitel költsége és a rezsicsökkentés második lépcsőjében, tavaly július 1-től életbe lépett lakossági díjcsökkentés 2013-ban 3,946 milliárd forint többletterhet okozott a cégnek, és ez 2014-ben tovább emelkedik 4,257 milliárd forintra – olvasható az előterjesztésben.

A cég jegyzett tőkéjét az is jelentősen csökkentette, hogy egy törvényi változás következtében a vízközművek, amelyek korábban a Fővárosi Vízművek Zrt. tulajdonában voltak, 2013. január 1-jétől az érintett önkormányzatokra szálltak át. Ezzel 70 milliárd forintnyi vagyont veszített a cég, melynek következtében 2012-es 58,6 milliárd forintos jegyzett tőkéje 51,6 milliárd forinttal csökkent (emellett a külföldiektől éppen megvásárolt saját részvényeket is be kellett vonni).

Halasztani kell a tartozást

A tőkejuttatás mellett arra is szükség lesz, hogy a cég halasztást kapjon a főváros felé fennmaradt 7,9 milliárd forintos tartozására. Így tudja csak teljesíteni az elvárt likviditási mutatót.  Az előterjesztők azt is írják, különösen fontos a beruházásokra felhasználható pályázati források megszerzése, ugyanis még a tulajdonosi kölcsön átütemezése után, 2014-ben is csak 3,2-3,4 milliárd forintos beruházási szinttel tudja a cég a likviditási mutató értékét az elvárt szintre javítani, „ami a vagyonkezelési kötelezettség teljes körű teljesítését már veszélyezteti” – fogalmaznak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás