A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

A közeljövőben felfuthat a távfűtéses panelek és a Kádár-kocka méretű házak piaca, a nagypolgári, nagy belmagasságú ingatlanoktól pedig mindenki igyekszik majd megszabadulni a nehezen megfizethető rezsi miatt.

A rezsiváltozás jelentős hatással van az ingatlanpiacra: a gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között. Az új lakások, illetve a 60 négyzetméternél nagyobb lakások iránti kereslet pedig érezhetően emelkedett – mondta a napi.hu-nak Dr. Sziszák György, a Sziszák és Társa Építőipari Kft. ügyvezetője.

A kialakult helyzet nyertesei a panellakások tulajdonosai, az ő lakásuk még a mostani túlárazottságukhoz képest is drágább lesz. Akár még 20 százalékkal is nőhet az az összeg, amit a piac hajlandó lesz adni értük, persze csak akkor, ha fűtésköltségük a jelenlegi szinten marad.

A vesztesek pedig az egyedül élő idősek lehetnek, akiknek el kell hagyniuk a nagypolgári lakásukat, vagy épp családi házukat, mert nem fogják tudni fizetni annak rezsiköltségeit. Átrendeződés jöhet tehát a használt lakások piacán, a Kádár-kocka méretű, száz négyzetméter körüli házak pedig másodvirágzásukat élhetik a közeljövőben. Az ekkora házak rezsije tartható átlagfogyasztáson megfelelő odafigyeléssel, ennek a rezsije gazdálkodható ki az átlagos magyar bérekből.

„A trend miatt az idősebb korosztály, az egyedül élő hölgyek lehetnek majd a jelenlegi helyzet legnagyobb vesztesei, akiknek azért kell elhagyniuk nagy polgári lakásaikat, házaikat, mert nem fogják tudni kifizetni a nagymértékben megemelkedett gáz és villamos energia árát. A panellakások tulajdonosai pedig egyelőre nyertesnek érezhetik magukat, akár bérbe adják, akár saját maguk használják az ingatlanjukat” – erősítette meg Sziszák.

A nagy családi és polgári öröklakásokhoz sokkal jobb áron lehet majd hozzájutni, mint a valódi értékük. Sziszák ennél a kategóriánál Nyíregyházán akár 350 ezer forintos négyzetméterárat is el tud képzelni. „A megyeszékhelyeken a korszerű, új lakások piaca akár 10-15 százalékot is bővülhet a következő időszakban. Jelenleg az új iker- és családi házakra kisebb az érdeklődés, ami a magas kamatterheknek, illetve a zöld hitelek hiányának tudható be” – mondta Sziszák.

Ma már napelem nélkül elképzelhetetlen egy iker vagy egy családi ház, de a fogyasztást érdemes jó előre kiszámolni, és csak olyan teljesítményű rendszert építtetni, ami várhatóan nullára csökkenti az elektromos áram felhasználását. Ennek továbbfejlesztett megoldása lehet a házhoz kialakított elektromos akkumulátor rendszer, mely eltárolja majd a megtermelt többletenergiát.

„A gázfűtés helyett át kell gondolni az elektromos fűtőfilmes megoldásokat, ekkor ugyan sokkal több napelemre lesz szükség, de még mindig olcsóbb lesz, mintha gázzal fűtenénk. Szóba jöhet régi gázkazánok kondenzációs vagy elektromos kazánra cserélése is” – mondta Sziszák a lapnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek