A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Franciaországban 2040-től betiltanák a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését.

“2040-ig bezárólag valamikor be fogjuk tiltani a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését” – fogalmazott Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter a “tiszta” energiaforrások részarányának növelésére és a párizsi környezetvédelmi egyezmény célkitűzéseinek teljesítésére lefektetett ötéves terv bemutatására rendezett sajtótájékoztatón.

A miniszter közölte, hogy az előzetes egyeztetések alapján a francia autógyártók fel vannak készülve a kormány “kemény feltételeinek” teljesítésére a kitűzött határidőre. A francia környezetvédelmi miniszter bejelentése egy nappal követi a kínai tulajdonban lévő Volvo Cars bejelentését, hogy 2019-től kezdődően már kizárólag csak hibrid vagy tisztán elektromos modelleket fog gyártani. A kormány emellett programot indít az 1997 előtt gyártott dízel és 2001 előtt gyártott benzines autók lecserélésének támogatására új vagy később gyártott használt autókra – közölte.

Nicolas Hulot bejelentette egyúttal azt is, hogy 2022-re teljesen felszámolják a széntüzelésű erőműveket, amelyek jelenleg a francia áramtermelés 5 százalékát adják. Az atomenergia részarányát pedig a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentik 2025-re.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás