A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Paks 2 erőműbővítő Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját a miniszterelnök.

A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter is, a felek megállapították: a Pakson épülő két új blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is hazai forrásból a szükséges mennyiségben rendelkezésre álljon az olcsó, klímabarát villamosenergia.

Az Európát sújtó rezsiválság idején különösen fontos, hogy az atomenergia az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében, a rezsicsökkentés fenntartásában is jelentős szerepet játszik – hangzott el.

A megbeszélésen arról is szó volt, hogy egyre több uniós ország ismeri fel: a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon érdemes az atomenergiára támaszkodni, különben nem érhetőek el a klímavédelmi célkitűzések. A mai egyeztetésen áttekintették a Paks II. projekt állását. A felek azon dolgoznak, hogy a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásokkal illetve biztonsági követelményekkel összhangban valósuljon meg a beruházás, és a két új paksi blokk 2029-ben és 2030-ban megkezdhesse kereskedelmi üzemét – tájékoztatott a sajtófőnök.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek