Hirdetés

A Rovar Atlasz szerint, amelyet a Heinrich Böll Alapítvány és a Föld Barátai Európa közösen adtak ki, világszerte csökken a rovarok száma az iparszerű gazdálkodás és a nagy mértékű növényvédőszer-felhasználás miatt, ami veszélyezteti az élelmiszer-előállítást. A környezetbarát mezőgazdaságra való áttérés szükséges és lehetséges, ám a gazdálkodókat segíteni kell az átmenetben.

Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés éppen az erre a problémára született megoldást szorgalmazza: jelentősen csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását, valamint a biztosítani kell a gazdák megfelelő támogatását a megfelelő környezetbarátabb, agroökológiai módszerekre való áttérés érdekében.  A rovarok működtetik bolygónk ökológiai rendszerét, és biztosítják élelmiszer-ellátásunkat – legfontosabb növényeink 75%-a a rovarok beporzásától függ. A rovarok emellett a trágya és az elhalt növényi anyagok lebontásával javítják a talajminőséget és csökkentik a növényi kártevőket.

Rovar Atlasz rámutat, hogy a rovarfajok és a beporzók száma súlyos hanyatlásban van a növényvédő szerektől függő iparszerű gazdálkodás miatt.
A kiadványból kiderül, hogy:

  • A rovarfajok 41%-a hanyatlóban van, és az összes vizsgált faj egyharmadát kihalás fenyegeti

  • Veszélyben vannak a beporzók is, amelyek a globális élelmiszer-termelés körülbelül egyharmadához közvetlenül járulnak hozzá: Európában méh- és pillangófajok tizedét kihalás fenyegeti.

  • A növényvédő szerek felhasználása az ötszörösére nőtt 1950 óta, és évente világszerte több mint 4 millió tonnát permeteznek a földekre. A növényvédő szerek piacának kétharmadát négy vállalat uralja: a BASF, a Bayer, a Syngenta és a Corteva

  • A nagyüzemi állattartás robbanásszerű elterjedése nyomán Argentína és Brazília rovarokban gazdag területein kiirtották az erdőket, hogy helyükön szója ültetvényeket létesítsenek. A rengeteg növényvédő szerrel megszórt szója ültetvények ma már világszerte 123 millió hektárra terjednek ki – ez Németország területének 3,5-szerese

insect_atlas.png

A bizonyítékok egyértelműek: a növényvédőszer-felhasználás a rovarpopulációk és az ökoszisztéma kipusztításához vezet a világszerte, és az élelmiszer-előállítást veszélyezteti. Egy maroknyi vállalat kezében van a mezőgazdasági vegyszerek előállításának túlnyomó része, és ha hagyjuk, akkor továbbra is bevetik óriási politikai befolyásukat az iparszerű gazdálkodási rendszer bebetonozására, amely folytatni fogja a természet pusztítását és a vidéki közösségek tönkretételét – jelentette ki a Rovar Atlasz megjelenése kapcsán Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa élelem és mezőgazdaság kampányfelelőse.

A rovarok számának globális csökkenése drámai mértékű. A nagyüzemi agroüzemanyag vagy takarmánynövény monokultúrák erdőirtáshoz, agrár-sivatagok kialakulásához és a növényvédő szerek korlátlan felhasználásához vezetnek olyan országokban, mint Brazília vagy Indonézia. Csak Argentínában a növényvédő szerek felhasználása tízszeresére nőtt az 1990-es évek óta. A vegyipari óriáscégek – mint a Bayer és a BASF – olyan növényvédő szereit amelyek már régóta be vannak tiltva vagy már nincsenek engedélyezve az EU-ban, szinte korlátozás nélkül forgalmazzák világszerte. Ennek eredményeként Kenyában a növényvédő szerek közel 50%-a, Brazíliában pedig több mint 30%-a rendkívül mérgező a méhekre. Az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény tárgyalásai során szó volt a vegyi termékek, beleértve a növényvédő szerek vámtarifájának csökkentéséről. A cél, hogy még az eddiginél is több növényvédő szert exportálhassanak a világ biodiverzitás szempontjából leggazdagabb régióiba, összes nemzeti fenntarthatósági erőfeszítés arcul csapása – tette hozzá Barbara Unmüßig, a Heinrich Böll Alapítvány elnöke elmondta.

Rovar Atlasz azt is megmutatja, hogy az EU miként kellene támogatnia a gazdálkodás fenntartható modelljeit, amelyek megakadályozzák a rovarok kipusztulását, garantálják az élelmiszertermelést és a jó megélhetést a gazdák és a mezőgazdasági dolgozók számára:

  • A szintetikus növényvédő szerek 80%-kal történő csökkentése a mezőgazdaságban 2030-ra, a mezőgazdasági termelők számára igazságos átmenet révén – ez az egyik fő követelése a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezésnek, amit már több mint 420 ezer uniós polgár aláírt.
  • A közös agrárpolitika (KAP) radikális reformja a káros, nem célirányos közvetlen kifizetések megszüntetése érdekében, a KAP költségvetése legalább 50%-át környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlati célkitűzésekre kellene fordítani, valamint a mezőgazdasági termelők támogatni az agroökológiára való áttérés érdekében.
  • A növényvédő szerek használatát fokozó mezőgazdasági módszerek – mint például a génmódosított növények termesztése – fokozatos kivezetése,
  • Sürgős intézkedések meghozatala az EU Termőföldtől az asztalig és Biodiverzitás stratégiáiban javasolt célok elérésére, az ökológiai gazdálkodás arányának további növelése valamint a növényvédő szerek és műtrágyák felhasználásának csökkentése érdekében 2030-ig.
  • A nagyüzemi állattartás által előállított hús és más állati termékek termelésének és fogyasztásának csökkentése, emellett a növényi alapú alternatívák támogatása
  • Csökkenteni a mezőgazdasági termékek iránti általános európai igényt a globális erdőirtás csökkentése érdekében

A Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák jelenthetik az első lépést az európai mezőgazdasági ágazat fenntarthatóbbá tételéhez. Ez azonban nem elegendő – a rovarok védelme érdekében nemcsak jó szándékra, hanem nagyon konkrét és célzott stratégiákra van szükségünk. A Közös Agrárpolitikát át kell alakítani, hogy végre érezhetően és határozottan hozzájáruljon a rovar- és éghajlatbarát mezőgazdasághoz. Az európai termelők mindössze 20%-a részesül a KAP-támogatások 80%-ából – ez már tovább nem tartható. A hatalmas területalapú támogatásokat, amelyekből csak néhány nagy farm részesül, a kicsi, környezeti és társadalmi szempontból életképes gazdaságok támogatására kell irányítani – fűzte hozzá Barbara Unmüßig.

A rovarpopulációk megmentéséhez szükséges alapvető változás elérése érdekében az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak drasztikusan növelnie kell az Európai Bizottság Biodiverzitás és a Termőföldtől az asztalig stratégiáit célzó ambícióit.

hu_rgb_300px_1.png

A “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés szorgalmazza, hogy 2030-ra 80%-kal csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, valamint biztosítani kell a gazdák megfelelő támogatását a megfelelő környezetbarátabb, agroökológiai módszerekre való áttérés érdekében. Írd alá Te is!


Forrás: 
Föld Barátai Európa, fordította: Nagy Eszter

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás