Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Egyre több bizonyítékot találnak a szakemberek arra, hogy a rovarok is érezhetnek fájdalmat. Ez egészen más megítélés alá helyezheti a rovarirtószerek használatát, amelyek többnapos szenvedést, kínhalált okozhatnak.

Jó pár állatról bebizonyosodott már, hogy az emberhez hasonlóan élik át a fájdalmat, a rovarokkal nem foglalkoztak ebből a szempontból. Elsősorban azért, mert túlságosan egyszerű felépítésűeknek, túl rövid életűeknek gondolták ezeket a kis élőlényeket. Egy mostani kutatás viszont egészen mást állít.

The Conversation magazinban megjelent cikk szerzője és kollegái több mint 300 tudományos vizsgálatot tekintettek át, és bizonyítékokat találtak arra, hogy legalább néhány rovar érzi a fájdalmat. Ez persze mindenképpen nehéz kérdés, ugyanis a fájdalom átélése privát „élmény”. Minden olyan lény esetében, amelyik nem tudja közvetlenül közölni a szenvedését, a józan észre és a valószínűségre kell hagyatkozniuk a kutatóknak. Mindenesetre fontos, hogy következetes kritériumokat alkalmazzanak az állatokon is, legyen szó tehenekről, kutyákról, rovarokról.

kép: shutterstock

A legtöbb állatnál tetten érhető a nocicepció, azaz a káros ingerek feldolgozása, ami reflexszerű reakciókkal járhat. A szakemberek azt már régóta tudják, hogy a rovarok is mutatnak nocicepciót. Azonban ha egy állat reagál a potenciálisan káros ingerekre, az még nem feltétlenül jelzi az emberben az agyban keletkező „jaj-szerű” fájdalmat. Mind a nocicepció, mind a fájdalom bizonyos mértékig előfordulhat egymástól függetlenül.

Azonban az idézett szakemberek nemrégiben felfedezték, hogy a poszméhek hőre adott reakciói más motivációktól függnek. A poszméheknek négy etetőt adtak, ezek közül kettő fűtött és kettő fűtetlen volt. Minden etetőbe cukros vizet tettek, amit a poszméhek szeretnek.

Amikor minden etetőben azonos koncentrációjú cukros víz volt, a méhek elkerülték a két fűtött etetőt, mert a hő zavaró számukra. De amikor a fűtött etetőkben édesebb cukros viz volt, mint a fűtetlenekben, a méhek gyakran az előbbieket választották. A cukor iránti szeretetük felülmúlta a meleg iránti gyűlöletüket. Ez azt sugallja, hogy a méhek fájdalmat éreznek, mert (az emberekhez hasonlóan) válaszaik nem csupán reflexek. A méhek emlékeztek a fűtött és fűtetlen etetőkre is, és ennek alapján döntötték el, melyikből táplálkoznak. Tehát a kompromisszum az agyban történt.

A rovarok agya más módon változtatja meg az ártalmakra adott viselkedési reakciókat. Például az éhes legyek kisebb valószínűséggel ugranak el a szélsőséges hőségtől, mint a jóllakott legyek. A lefejezett legyek továbbra is tudnak ugrani, de nem mutatják ezt a különbséget, ami azt mutatja, hogy agyuk részt vesz a hőség elkerülésében. Az agy és a reagáló testrész közötti kommunikáció szintén összhangban van a fájdalommal.

Az állatok fájdalmának bizonyítására használt keretrendszer nyolc kritériummal rendelkezik, amelyeket annak felmérésér használnak, hogy az állat idegrendszere képes-e fájdalmat produkálni, illetve hogy az állat valamilyen viselkedése fájdalmat jelez-e.

A legyek és csótányok hat kritériumnak felelnek meg, ami a keretrendszer szerint már „erős bizonyíték” a fájdalomra. Annak ellenére, hogy más rovaroknál gyengébb bizonyítékok állnak rendelkezésre, sokan még mindig „lényeges bizonyítékot” mutatnak a fájdalomra. A méhek, a darazsak és a hangyák négy kritériumot teljesítenek, míg a lepkék, lepkék, tücskök és szöcskék háromnak.

A bogarak, a rovarok legnagyobb csoportja, csak két kritériumnak felelnek meg. De más rovarokhoz hasonlóan, amelyek alacsony pontszámot kaptak, ebben az összefüggésben nagyon kevés tanulmány készült a bogarakról. Viszont nem találtak bizonyítékot arra, hogy bármely rovar megfelelt volna az összes kritériumnak.

méhtetem kép: pixabay

A HVG szerint ezek az eredmények azért fontosak, mert a rovarok fájdalmára utaló bizonyítékok nagyjából egyenértékűek más állatok fájdalmának bizonyítékaival, amelyek például az Egyesült Királyság törvényei szerint már védettek. (Ilyenek a polipok, amelyek hét kritériumnak is megfelelnek.) Ha a rovarokat is védené ez a törvény, akkor az szabályozhatná a rovarkutatást, csökkenthetné a vizsgált rovarok számát, és előírná, hogy csak megalapozott tudományos indokok alapján végezzenek ilyen kísérleteket. De ami talán még fontosabb: ha már szükség van rovarirtószerekre, akkor jóval humánusabbakat kellene fejleszteni, amelyek gyorsan pusztítanák el a rovarokat, és minimalizálnák a szenvedésüket – írja a szakember a The Conversation folyóiratban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás