A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Megnyitotta kapuit a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) első, városi környezetben kialakított kertje, amelyet Európa „legnagyobb, aktív részvételre épülő kertészeti projektjeként” jellemez a létrehozó brit Királyi Kertészeti Társaság.

A Salfordban lévő, 62 hektáros RHS Garden Bridgewater a tervezettnél egy évvel később nyílt meg a koronavírus-járvány miatt – írta a BBC News. Az RHS főigazgatója, Sue Biggs szerint a 35 millió fontból megvalósult kert „több év kemény munkájának eredménye”. A társaság reményei szerint a kertet évente egymillióan fogják felkeresni és 2030-ra éves szinten 13,2 millió font bevételt fog termelni. A projekt egyik szóvivője elmondta, hogy a területre nagyjából 250 ezer új növényt ültettek be és a kert több mint 100 ember, köztük csaknem 50 helyi lakos számára biztosít munkahelyet.

A bridgewateri csapat továbbá „a kertészet és a jobb egészségi állapot közötti kapcsolatra” fókuszáló, úttörő programban is részt vesz.

A kezdeményezés részeként a helyi orvosok kertészkedést „írnak fel” a krónikus tünetekkel küzdő pácienseiknek, akik a napi problémákat maguk mögött hagyva belefeledkezhetnek a gyomlálásba és a növények elhalt részeinek eltávolításába, miközben a friss levegőn vannak. A kert kurátora, Marcus Chilton-Jones szerint a céljuk, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a környező területeken élőkkel.

A látogatok különféle kerttípusokkal találkozhatnak.

Az Édenkertben például az ázsiai és mediterrán kertek által inspirált palántázással ismerkedhetnek meg. Az RHS Garden Bridgewater helyén egykor pazar kertekkel körülölelt vidéki kastély állt, amely a XX. század elején az enyészeté lett, majd 1943-ban egy tűz adta meg számára a kegyelemdöfést, míg végül elbontották. A következő években a terület egy részét egyebek között kertészetként és cserkésztáborként használták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek